Musk sa vysmieva Bezosovi: Tá tvoja raketa by mohla mať iný tvar
29 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Generálny riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk sa pobavil na tvare rakety, ktorá vyniesla zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa na hranicu vesmíru. Rovnako zamietol sťažnosť Bezosovej spoločnosti podanú regulačnému orgánu, informuje portál RT.



Zadúšal sa od smiechu



Podnikatelia si navzájom robia srandu z rakiet. Musk zrejme narážal na falický tvar Bezosovej rakety New Shepard, ktorej úspešný let v tomto roku uvoľnil na internete množstvo vtipov a mémov. "Myslím, že to má ... Chcem tým povedať, že to môže mať potenciálne iný tvar, vieš," odpovedal miliardár a vybuchol do smiechu.

„Ak idete iba na suborbitál, vaša raketa môže byť kratšia, áno,“ uviedol Musk. Jeho odpoveď bola podobná vysvetleniu, ktoré poskytol inžinier NASA Daniel Ramspacher v júlovom rozhovore. "Vedeli, že nepôjdu na obežnú dráhu, a tak vhodne dimenzovali palivové nádrže a je to relatívne malý priemer. Kapsulu navrhli pre ďalšiu sériu rakiet. Nechceli, aby boli nádrže príliš veľké,“ povedal o falickom tvare New Sheparda.
Súdne spory nerieši


V utorok na konferencii o kódexe Musk reagoval aj na sťažnosti, ktoré Bezos podal Federálnej komunikačnej komisii (FCC) proti SpaceX.




"Myslím, že by mal vynaložiť viac energie na to, aby sa dostal na obežnú dráhu, než na súdne spory," odpovedal Musk a vyvolal v publiku hlasný smiech. "Cestu na Mesiac nemôžete žalovať bez ohľadu na to, ako dobrí sú vaši právnici," dodal.

Amazon a jej dcérska spoločnosť v oblasti satelitného širokopásmového pripojenia, Kuiper Systems, tvrdia, že SpaceX porušila pravidlá FCC tým, že navrhla dve samostatné konfigurácie pre takmer 30 000 satelitov systému Starlink druhej generácie.

V auguste spoločnosť Blue Origin zažalovala NASA po tom, ako prišla o vládny kontrakt na vyslanie astronautov na Mesiac. Súdny proces oddialil prácu SpaceX na projekte.
Vesmírna civilizácia

Dňa 11. júla aj britský magnát Richard Branson absolvoval suborbitálny let na palube svojho raketového lietadla Virgin Galactic. O týždeň neskôr dokončil New Shepard svoju prvú misiu s posádkou so štyrmi ľuďmi na palube vrátane Jeffa Bezosa a jeho brata Marka.

SpaceX vypustila do vesmíru tri posádky astronautov od mája 2020. Tento mesiac Muskova spoločnosť bezpečne vypustila a vrátila turistickú posádku štyroch pasažierov, hoci samotný Musk zostal na zemi.

Na konferencii o kódexe Musk povedal, že si v istom čase oblečie aj skafander. "Ale mojim cieľom nie je poslať hore seba. Mojím cieľom je otvoriť priestor ľudstvu a v konečnom dôsledku nás naviesť na cestu, aby sme sa stali vesmírnou civilizáciou a multiplanetárnym druhom.“