Revolúcia v školskom stravovaní, nie však v platoch zamestnancov
27 | 09 | 2021 I Ján Papuga

Rezort školstva plánuje v školách presadiť zdravšiu stravu, uvádza spravodajský portál správy.rtvs.sk. Malo by pribudnúť viac zeleniny, zdravé polievky, celozrnné výrobky, hydina, dokonca aj divina.


Ministerstvo školstva presadilo plán zdravšieho stravovania. Po novom sa obmedzia  presladené nápoje, jedlá z vnútorností, údeniny a polotovary. Prichádza to práve v čase, keď súčasná koalícia zrušila bezplatné obedy, čím klesol počet stravníkov, a tým počet detí, ktoré by ovplyvnil zdravší prístup k školským obedom. Zvýšené nároky na školské stravovanie predpokladajú aj zvyšovanie poplatkov za obedy v školách, čo môže odradiť ďalších detských stravníkov.

Podľa prieskumu ministerstva školstva sa v jedálňach stravuje skoro polovica žiakov. Tých, čo sa nestravujú, chcú prilákať chutnejšími a zdravšími receptúrami, hoci neraz deti odmietajú práve zdravé jedlá. Preto niektoré školy prechádzajú na zdravú stravu postupne. Problémom slovenských detí je aj to, ako sa stravujú mimo školy, čo správne stravovanie v jedálni len tak nezmení. Často sa stáva, že žiaci po obede v škole idú ešte do obľúbenej fastfoodovej prevádzky. Zmena stravovacích návykov by mala byť komplexnejšia.

Poslanci zarábajú v roku 2021 mesačne vyše 5000 eur, platy sa líšia
Poslanci Národnej rady (NR) SR zarábajú v roku 2021 mesačne vyše 5000 eur, výška ich platu sa líši podľa miesta trvalého pobytu aj podľa toho, či sú vo vedení parlamentu a výborov NR SR alebo nie. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | tasr


Zmeny v školských jedálňach predpokladajú aj preškolenie personálu kuchýň a ich materiálno-technické vybavenie. Zabúda sa najmä na kuchárov a kuchárky, ktorých plat je taký nízky, že pri akejkoľvek zmene môže dôjsť k neochote zamestnancov preškoliť sa na nové recepty. Ministerstvo sa čuduje takémuto prístupu: „Nedostatočné platové ohodnotenie pre tých zamestnancov prispieva k tomu, že pani kuchárky mnohokrát nie sú otvorené zmenám.“

Opäť sa najskôr presadzuje revolučná zmena z dielne ministerstva školstva, pričom jej malo predchádzať najprv dôstojné ohodnotenie tých, čo zmenu majú vykonávať. To čoraz viac  spôsobuje aj nedostatočný záujem o prácu v školských jedálňach.