Nová kríza na Balkáne: Srbsko nasadilo tanky a stíhačky na hraniciach s Kosovom
27 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Podľa videí, ktoré kolujú po internete, Srbsko presúva tanky a ďalší vojenský materiál k hraniciam s Kosovom. Napätie medzi krajinou a odtrhnutým regiónom sa zvýšilo po tom, čo Kosovo zakázalo srbské poznávacie značky, informuje portál RT.


Ťažká vojenská technika smeruje k hraniciam



V sobotu bolo spozorované veľké množstvo srbských bojových tankov, ktoré smerovali ku kosovským hraniciam. Videá, ktoré kolujú online, zobrazujú tanky na plošinách ťahačov sprevádzaných vozidlami srbskej vojenskej polície. Srbsko tiež zrejme nasadilo najmenej dve stíhačky na hliadkovanie na administratívnej hranici.

Ukážka sily prichádza uprostred nového nárastu napätia medzi Srbskom a Kosovom, ktoré bolo vyvolané krokom Prištiny. Tá nariadila, aby všetky vozidlá so srbskými poznávacími značkami dostali na hraničných kontrolných stanoviskách dočasné kosovské značky, než im bude umožnený prechod do regiónu.

Toto pravidlo vstúpilo do platnosti v pondelok, pričom motoristi, ktorí chcú vstúpiť do Kosova zo stredného Srbska, budú teraz musieť zaplatiť daň 5 EUR za dočasné značky „Republika Kosovo“, ktoré sú platné 60 dní.

Rusko, USA, Čína a Pakistan pracujú na tom, aby Taliban plnil sľuby, prezradil Lavrov
Spojené štáty, Čína, Rusko a Pakistan spoločne pracujú na tom, aby zaistili, že noví vládcovia z hnutia Taliban v Afganistane budú dodržiavať svoje sľuby, predovšetkým pri zostavovaní skutočne reprezentatívnej vlády a pri zabraňovaní šírenia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Kosovská polícia údajne zadržala aj srbské poznávacie značky od vodičov žijúcich v okresoch srbskej väčšiny na severe regiónu.
Protesty etnických Srbov

Zákaz vyvolal protesty etnických Srbov žijúcich na severe odtrhnutého regiónu. V oblasti zablokovali dve hlavné cesty vedúce k hraničným priechodom. Kontrolné body zostali zablokované už piaty deň.  Kosovská polícia uviedla, že cesty boli na rôznych miestach smerom k hraničným bodom Jarinje a Brnjak odrezané „vozidlami, ťažkými vozidlami, štrkom atď..."

Výsledky volieb svedčia o tom, že sa v Rusku rozvíja demokracia, tvrdí Putin
To, že sa do ruskej Štátnej dumy dostalo po parlamentných voľbách viac politických subjektov, svedčí o rozvoji demokracie v Rusku. V sobotu to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s predsedami strán, ktoré sa dostali do ruského... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V sobotu kosovská polícia potvrdila, že boli napadnuté dve kancelárie ministerstva vnútra v blízkosti hraničných priechodov. Bol zapálený registračný úrad automobilov v meste Zubin Potok, zatiaľ čo do civilného registračného úradu v meste Zvecan boli hodené dva ručné granáty. Podľa polície výbušniny nevybuchli.

Kosovo, prevažne obývané etnickými Albáncami, sa odtrhlo od Srbska po kampani NATO v roku 1999. Región jednostranne vyhlásil nezávislosť v roku 2008. Hoci Kosovo uznala približne polovica členských štátov OSN vrátane USA, nie je až tak jednoduché získať univerzálne uznanie. Medzi krajiny, ktoré odmietli uznať jej suverenitu, patria Rusko, Čína a India.

Svet je neprijateľne blízko k zničeniu jadrovými zbraňami
Ľudstvo je až príliš blízko vyhladeniu jadrovými zbraňami, napísal v nedeľu na Twitteri generálny tajomník OSN António Guterres. Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR