Bekmatov: Európa potrebuje plyn a pomôcť vie Rusko, keby "západ" nebol spupný a arogantný
27 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Európa akútne potrebuje plyn," píše na sociálnej sieti Artur Bekmatov a pýta sa, kde sú teraz Nicholsonové, Osuskí či Šimečkovia?  Bekmatov konštatuje, že sa na nás valí cenová tsunami. "Cena plynu dramaticky rastie a pre niektoré slovenské domácnosti bude ročný nárast sumy za plyn aj trojciferný," upozorňuje.


Hlavným problémom podľa Artura Bekmatova je zvýšená spotreba počas dlhej zimy, kvôli vykurovacej sezóne, ale aj horúceho leta, kedy sa využíva klíma. "Toto takmer vyčerpalo zásobníky. A zazmluvnené dodávky plynu ich do zimy nestačia naplniť. Európa, ale aj zvyšok sveta hľadajú nové dodávky. Tie prekračujú súčasnú ponuku. A cena preto rastie," píše.

Bekmatov vysvetľuje, že Nórsko výnimočne navýšilo na nasledujúci rok kvóty ťažby, ale to ani zďaleka nepokryje dopyt v Európe. Jediný, kto teoreticky podľa neho môže Európe pomôcť je Rusko. "Lenže, Gazprom chce pokryť predovšetkým domáci dopyt. A potom dopyt na ázijských trhoch. Tým viac, že Západ aj v tejto situácii vystupuje neskutočne spupne a arogantne," dodáva.

Rusko, USA, Čína a Pakistan pracujú na tom, aby Taliban plnil sľuby, prezradil Lavrov
Spojené štáty, Čína, Rusko a Pakistan spoločne pracujú na tom, aby zaistili, že noví vládcovia z hnutia Taliban v Afganistane budú dodržiavať svoje sľuby, predovšetkým pri zostavovaní skutočne reprezentatívnej vlády a pri zabraňovaní šírenia... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Spupnosť a arogantnosť Západu

Za arogantné zo strany "západu" považuje Bekmatov vyhlásenie Medzinárodnej energetickej agentúry. "Tá vyzvala Rusko, aby robilo viac pri uspokojení zvýšeného dopytu po plyne v Európe. A aby tak dokázalo, že je spoľahlivým dodávateľom na európsky trh," píše Bekmatov. "Rozumiete tomu?" Pýta sa zároveň. "My máme problém. My potrebujeme za 30 dní zabezpečiť zásoby plynu pre svoje krajiny a Rusi majú tancovať ako my pískame?" Pýta sa ďalej.

V príspevku poukazuje Bekmatov aj na to, že plynovod Nord Stream II je už niekoľko dní hotový. A Jediné, na čo sa podľa neho čaká je odobrenie jeho spustenia nemeckým regulátorom. Ale to podľa Bekmatova môže trvať aj 4 mesiace.

V Holandsku sa konali protesty proti covidpasom
Množstvo ľudí v sobotu protestovalo v holandskej metropole Haag proti covidpasom, ktorými sa Holanďania od tohto víkendu musia preukazovať. Holandský premiér Mark Rutte tiež v sobotu odvolal námestníčku ministra hospodárstva Monu Keijzerovú, ktorá... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Čo spravil minister hospodárstva, ale aj ďalšie rusofóbne eminencie našej politiky?

Bekmatov hľadá odpoveď aj na ďalšie otázky, ktoré adresuje ministrovi hospodárstva, ale aj ďalším, podľa jeho slov rusofóbnym eminenciám našej politiky: "Čo doteraz spravil minister hospodárstva Richard Sulík, aby stlmil dopady vzniknutej situácie? A čo hodlá v priebehu nasledujúceho mesiaca ešte spraviť? A za druhé, ako rusofóbne eminencie našej politiky počnúc Luciou Nicholsonovou cez Petra Osuského a Ondreja Dostála až po Michala Šimečku vnímajú fakt, že sme odkázaní na ruský plyn?

V závere príspevku dodáva, že ide práve o rusofóbnych politikov, ktorí tu šíria mimoriadne naivný naratív, že Európa absolútne Rusko nepotrebuje, respektíve, že to Rusko je závislé od EÚ. "A z tohto titulu má Brusel sväté právo na všetko. Od zashovania do vnútorných záležitostí Ruska až po prednostné právo na dodávky nerastných surovín nad rámec platných zmlúv. Aj keď - a vývoj posledných dní to dokazuje - Rusko a Európa sa potrebujú navzájom," konštatuje Bekmatov.

Novinárska otázka pre ministra zahraničia Ruska: "Vstúpi Rusko do NATO"?
Budú sa ruské tanky a rakety či Suchoje prekrývať kamuflážou NATO? Zaznie ruština aj u nás v prostredí konvojov armád NATO, ktorých máme týždeň čo týždeň aj do štyridsať? No, ako na takéto úvahy oficiálne reaguje Moskva, sa čitateľ dočíta... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík