Švajčiari hlasujú v referende o manželstve osôb rovnakého pohlavia
26 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Švajčiarski voliči hlasujú v nedeľu v referende o tom, či môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť manželstvo, informovala agentúra DPA.


Väčšina Švajčiarov už odovzdala svoj hlas vopred poštou, volebné miestnosti sa zatvoria o 12.00 h.

Švajčiarsky parlament vlani v decembri schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Jeho odporcovia však okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy.

Odporcovia homosexuálnych sobášov z radov zástancov tzv. tradičnej rodiny vystupujú najmä proti tomu, aby bolo gejom a lesbám priznané právo na umelé oplodnenie či adopciu detí.

Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda. Veľká väčšina Švajčiarov podľa prieskumov uzákonenie homosexuálnych manželstiev podporuje.

Švajčiari tiež v nedeľu hlasujú o návrhu na zvýšenie daní pre bohatých, ktorý predložili mladí socialisti. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že ani tento návrh nezíska väčšinovú podporu.

Výsledky volieb svedčia o tom, že sa v Rusku rozvíja demokracia, tvrdí Putin
To, že sa do ruskej Štátnej dumy dostalo po parlamentných voľbách viac politických subjektov, svedčí o rozvoji demokracie v Rusku. V sobotu to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s predsedami strán, ktoré sa dostali do ruského... Čítať ďalej
26 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR