Šeliga žiada Mikulca dosadiť na inšpekciu ich/jeho "našich"
25 | 09 | 2021 I TA SR/ upravil Ivan Brožík

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal uskutočniť kroky k stabilizácii pomerov na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS). V rámci diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy to podľa agentúry TA SR uviedol podpredseda koaličnej strany Za ľudí Juraj Šeliga.


"Nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši zopakoval, že trvá na odstúpení šéfa rezortu vnútra." Píše sa v správe TASR.
Ľudia, ktorým dôverujeme - naši ľudia, naša sekta

"Šeliga zdôraznil, že Mikulec mal do funkcií menovať ľudí, ktorým dôveruje. "V nejakej miere nechal policajnú inšpekciu tak, a teraz to prinieslo výsledok. Toto bola chyba," poznamenal. Podľa TA SR Šeliga očakáva od Mikulca, že v krátkom čase predstaví novelu zákona o Policajnom zbore, aby mohol na základe nej vymenovať policajného prezidenta. "Aby to mal v rukách on, keďže je aj podľa opozície zodpovedný za všetko," podotkol v relácii s tým, že polícia potrebuje jasné velenie.
Netreba meniť zákon, stačí vymeniť ministra

Mikulec je podľa Rašiho zodpovedný za riadenie polície, ktoré sa mu vymklo z rúk. "Možno netreba meniť zákon, ale stačí vymeniť ľudí, ktorí sa budú chovať podľa platných zákonov," povedal podľa citovanej správy TA SR. Tvrdí, že v médiách zachytil informáciu, že má existovať 150 nahrávok z legálnych odpočúvaní, ktoré majú hovoriť o ovplyvňovaní výpovedí svedkov, o čom mohol vedieť aj Mikulec.

"Ak tu niečo je, bolo by naozaj dobré, aby to bolo zo strany vyšetrovateľa a dozorového prokurátora zverejnené v čo najväčšej miere, lebo sa tu teraz bavíme o domnienkach," zdôraznil Šeliga s otázkou, odkiaľ politici vedia o údajnej existencii týchto dokumentov.
Podpredseda Hlasu-SD poznamenal, že nejde len o boj medzi koalíciou a opozíciou, ale silné argumenty v tejto súvislosti vzniesol aj šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). "Prvotné informácie o zneužívaní vyšetrovaní prišli zo Slovenskej informačnej služby (SIS), kde má Kollár svojho nominanta," podotkol.
Šeliga trepe dve na tri priam ukážkovo účelovo

"O práci väzobne stíhaných vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podľa Šeligu hovoria ich 20-ročné výsledky. Myslí si, že opozícia pristupuje k interpretácii jednotlivých obvinení selektívne." O selektivite vlastnej koalície k hlavným kauzám jej "boja proti mafii" však nepovedal ani slovo.

(Medzititulky red. HD.)

Šeliga ako politik komentuje činnosť OČTK a pýta sa, čo je trestné v kauze Tódová
Trestným činom napríklad je aj to, ak politik zasahuje do činnosti (rozhodnutí, postupov, vyšetrovania) Orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). To by mal Juraj Šeliga ako právnik vedieť. A on to vie, ale nerešpektuje - zjavne podľa obsahu... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Ivan Brožík