Matematik Kollár nesúhlasí s analýzou Dáta bez pátosu, slovná prestrelka na sociálnej sieti
25 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová
Analytici z Dáta bez pátosu prinášajú pri Delta variante na sociálnej sieti dobré správy, ale analytik Richard Kollár im v komentároch oponuje. S prognózami kolegov nesúhlasí a odkazuje, že to vzdáva. Analytici z Dáta bez pátosu vidia svetlo na konci tunel, Richard Kollár v komentároch na sociálnej sieti uviedol, že: "Končím." Ako to teda je, zrejme odhalí až čas. Či sa potvrdia prognózy jedných, alebo druhého. 


Zdroj: Dáta bez pátosu 23.9.2021 o 22:20

Z grafu, ktorý zverejnili na sociálnej sieti a z výpočtov, ktoré vykonali, tvrdia analytici z Platformy Dáta bez pátosu, že to zvládneme. V siedmom týždni "Delty" sme podľa nich o 2 týždne popredu oproti minulému roku. Tvrdia, že žijeme ďaleko slobodnejšie a voľnejšie a napriek tomu rast nie je vyšší a strmší.


"Testujeme mierne viac a asi aj na miestach, kde je to potrebné. A lepšie nám funguje trasovanie," vysvetľujú. Stav, ktorý momentálne je, pripisujú analytici z Dáta bez pátosu 2,3 mil. plne zaočkovaných občanov a ďalším 700 tisíc, asi premorených nezaočkovaných, na ktorých sa podľa nich DELTA chytá ťažšie.


"Môže byť veľa a nekonečných ponôs a sťažností, ale objektívne sme v lepšom stave. A preto máme úsmev na tvári. A skutočne dobrý pocit a optimistické očakávania. Volajú nás prehnaní optimisti," dodávajú. A uvádzajú príklad z jari, keď za optimistov boli aj 4. marca, s vyhlásením, že vidia silný pokles v druhej vlne a rovnako boli označovaní za prehnaných optimistov pred Veľkou Nocou, keď  tvrdili že už očkované a premorené Slovensko žiadna vlna/vlnka po Veľkej Noci nečaká.


V závere príspevku poukázali aj na to, že tento rok nepozorujú strmší rast a to aj napriek delte so zlou povesťou. Píšu dokonca o podobnom, možno aj mierne slabšom raste, keďže sa na Slovensku v porovnaní s minulým rokom viac testuje.


Koalícia sa bojí, že jej niekto ukradne slobodu a demokraciu, tvrdí demagogický poslanec
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Na tvrdenie Dáta bez pátosu reaguje matematik Richard Kollár


"Však uvidíme. Podľa dostupných dát doteraz bude v nemocniciach 2000 ľudí naraz. Ale nie na vrchole, ale v priemere za najbližšie tri mesiace. Čo znamená, že na vrchole to bude oveľa horšie. Pravdepodobne plná kapacita. Lebo nech čítam, tak čítam, nevidím jediný argument, ktorý by podporoval váš predpoklad o tom, kedy a ako vysoký vrchol dosiahneme. Takže prečo 2000 vrchol, na základe akých dát?" Pýta sa v komentároch matematik Richard Kollár.


Medzi analytikmi nasledoval prestrel cez komentáre, ktorý napokon ukončil Richard Kollár s tým, že je to trochu inak, ale to je nepodstatné. Okrem iného Kollár vysvetľuje aj to, že vedecké skúmanie problémov proste funguje skutočne inak, minimálne v matematike. "Na prekvapenie mnohých, cieľom nie je nahradiť astrológov a tipovať výsledky," píše.


Kollár vysvetľuje, že ak je niečo, čo sa nedá predpovedať, lebo na to chýba podstatný údaj, tak sa môžeme pokúšať to hrubo odhadnúť z nedostatočných dát, ale uvedomuje si, že to je len hrubý odhad. A problém podľa neho nastáva vtedy, keď sa dáta nesprávne používajú, tiež sa používajú nesprávne analógie, zlé implikácie.


V závere dodáva, že jeho postoj nie je bohorovný, ale je to pohľad vedca, ktorý sa pozerá na nevedecké postupy. A ospravedlnil sa za to, že sa vôbec do diskusie zapojil. "Nemal som sa tým vôbec zaoberať. A mal som to ignorovať. To je jediný spôsob, ako sa s tým dá vyrovnať. Je mi to ľúto, ale skutočne v tomto nenájdeme spoločnú reč. To je mi už úplne jasné a už sa o to ani nebudem pokúšať," napísal v komentároch Richard Kollár pre Dáta bez pátosu.






Novinárska otázka pre ministra zahraničia Ruska: "Vstúpi Rusko do NATO"?
Budú sa ruské tanky a rakety či Suchoje prekrývať kamuflážou NATO? Zaznie ruština aj u nás v prostredí konvojov armád NATO, ktorých máme týždeň čo týždeň aj do štyridsať? No, ako na takéto úvahy oficiálne reaguje Moskva, sa čitateľ dočíta... Čítať ďalej
25 | 09 | 2021 | Ivan Brožík