Matematik Kollár: Na výročie slovenského testovacieho povstania testy konečne slúžia svojmu účelu
24 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

O pár týždňov budeme oslavovať prvé výročie slovenského testovacieho povstania, hovorí matematik Richard Kollár na sociálnej sieti. Objasnil, že síce antigénové testy neprestávame používať, no konečne s nimi začíname narábať spôsobom, na aký sú určené.


Podľa Kollára to určite nebude príjemná oslava, lebo budeme uprostred veľmi nepríjemnej pandemickej delta vlny. "A ja predsa odporúčam oslavy odložiť z jesene až na jar alebo na leto. Takže, prosím, žiadne bujaré oslavy v kolektívoch. My sme to už oslávili tak, ako sa má, predčasným publikovaním článku o plošnom testovaní," hovorí Kollár.
AG testy si konečne našli svoje uplatnenie


Podľa matematika konečne začíname používať AG testy spôsobom, na čo sú vhodné. Na krátkodobú detekciu zdravotného stavu. "Stačilo málo, ich nízke spoplatenie pre neindikovaných a ich skrátená platnosť. Neuveriteľné, ako jednoducho niektoré nástroje fungujú. Zároveň sa ale zhoršila ich dostupnosť v niektorých regiónoch, čo zase takou dobrou správou nie je," upozorňuje odborník.



Milan Markovič: V krízovom štábe chýba psychiater, ktorý by držal psychopatov na uzde
"Absurdné je to, čo práve žijeme. Situácia, do ktorej nás dostali politici, odporuje zdravému rozumu. A my to vlastne akceptujeme. Môže byť niečo ešte absurdnejšie? Politika sa prezliekla za epidémiu. A prešlo jej to," tvrdí v rozhovore pre magazín... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová



Poukázal na to, že ich konečne využívame ku krátkodobej detekcii zdravotného stavu. Vysvetlil, že zaujímavý pohľad na tento trend ponúka graf priemernej 7-dňovej incidencie. "Na grafe vidíme PCR incidenciu (zelená) ale aj kombinovanú váženú PCR a antigénovú (šedá). Je to na log-lineárnom grafe, takže lineárny rast a pokles znamená v skutočnosti exponenciálne trendy. Čo je pre tento moment zaujimavé je zužovanie šedého pásika, teda relatívneho počtu antigénových testov k PCR testom," píše Kollár.






Čo je však podľa matematika podstatné, prichádza substitučný efekt. Ľudia s príznakmi, kontakty pozitívnych a iní ľudia s odôvodneným podozrením na ochorenie substituujú antigénové testy za presnejšie PCR testy.



Taraba: Strana Sloboda a Solidarita? Tá nemá so slobodou a ani solidaritou nič spoločné
Slovenský parlament niekedy pripomína krčmu IV. cenovej skupiny pred záverečnou a inokedy materskú škôlku či ústav pre mentálne postihnutých. A to všetko za doslova kráľovský plat. Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Počet  pozitívnych je čoraz menší


Preto aj keď počet antigénových testov neklesá, počet tých pozitívnych je čoraz menší v porovnaní s pozitívnymi PCR testami. "To je výborná správa, pretože práve PCR testy potrebujeme na prehľadávanie kontaktov a na odhadovanie skutočnej epidemickej situácie a na predikciu budúcich hospitalizácií," konštatuje.




Kollár však upozorňuje, že so zhoršením situácie na Slovensku musíme očakávať nárast objemu PCR testov na dvoj až dvaapol-násobok súčasnej hodnoty. "To však bude chvíľu trvať, aj keď sú už teraz miesta na Slovensku, kde by sme viac PCR testov potrebovali okamžite a úplne nevyhnutne."



Andrej Danko Petrovi Pellegrinimu: "Kto vás platí?"
Predseda SNS Andrej Danko adresoval verejnú výzvu Petrovi Pellegrinimu. Nepozdávajú sa mu príjmy jeho Hlasu ani financovanie sídla strany. Nepozdáva sa mu ani to, že "likviduje Smer-SD a SNS". Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Konečne zachytávajú epidemickú situáciu


PCR testy tak vlastne takmer po prvýkrát počas pandémie na Slovensku dokážu pomerne presvedčivo zachytávať epidemickú situáciu na Slovensku. "Nie, nefunguje to bezchybne, mnohé regióny sú zúfalo podtestované, ale na veľkej časti územia sa javí testovanie dostatočné a dostatočne indikatívne," píše Kollár.




A čo s antigénovými testami?  Matematik vysvetľuje, že tie slúžia svojmu skutočnému účelu ako prvotná indikácia pre niektoré skupiny ľudí, prípadne monitoring niektorých veľmi mobilitných skupín. A ešte sú aj tie nereportované, ktoré si robíte s deťmi doma, ak máte príznaky ochorenia.




"Aj keď dnes je to príbeh skôr o tom, ako veci zvládame lepšie ako doteraz, ale - nebude to stačiť," upozorňuje Kollár na záver.



Dnes vyjdú do ulíc dobrovoľníci Bielej pastelky
Verejná zbierka Biela pastelka pomáha nevidiacim a slabozrakým už 20 rokov. Hlavný zbierkový deň je práve dnes, 24. septembra 2021. V mestách i obciach po celej krajine sa budú pohybovať dobrovoľníci zbierky a každému záujemcovi venujú drevenú... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík