Hrozivé zábery ako z Divokého západu: Hraničná stráž USA drasticky na koňoch zaháňa utečencov  (FOTOGRAFIE, VIDEO)
24 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Tisíce migrantov z Haiti sa zdržiavajú na americko-mexických hraniciach v nádeji, že sa nejakým spôsobom dostanú do USA. To vyústilo do scén, z ktorých sa tají dych. Vo verejnosti to vyvolalo vlnu pobúrenia a rozhorčenie, píše nemecký Stern.

Zdroj: Screenshot videa YouTube


Príslušníci colnej a pohraničnej ochrany USA sa pokúšajú zastaviť haitských migrantov, ktorí prechádzajú cez Rio Grande z mexického mesta Ciudad Acuna do Del Ria v Texase.

Zdroj: Screenshot videa YouTube


Americké úrady chcú urýchlene vyviezť z krajiny tisíce migrantov, ktorí sa v priebehu niekoľkých dní zhromaždili v pohraničnom meste Del Rio.

Zdroj: Screenshot videa YouTube


Minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas tvrdí, že všetci by mali byť poslaní späť do krajín svojho pôvodu.

Zdroj: Screenshot videa YouTube


Väčšina migrantov pochádza zo zúfalo chudobného karibského štátu Haiti.

Zdroj: Screenshot videa YouTube


Zábery americkej pohraničnej polície na koňoch, ktorá zasahuje proti haitským utečencom, vyvolali v USA rozruch a pobúrenie. Hovorkyňa amerického prezidenta Joea Bidena Jen Psakiová uviedla, že „pohľad na tieto zábery je znepokojujúci". Povedala, že nepozná presné pozadie, ale ani nevie, v akom kontexte by takéto konanie mohlo byť „primerané".

„Nemyslím si, že ktokoľvek, kto videl tieto zábery, by to považoval za prijateľné alebo vhodné,“ povedala Psakiová. Minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas počas návštevy pohraničnej oblasti oznámil začatie vyšetrovania. „Preskúmame fakty. Ak to bude potrebné, vyvodíme dôsledky,“ dodal.
Hraničná stráž chcela utečencom zjavne zablokovať cestu

Na záberoch, ktoré zverejnili viaceré tlačové agentúry, vidno,  ako  pohraničná stráž v štáte Texas na hranici s Mexikom agresívne zasahuje voči utečencom prichádzajúcim z Haiti. Napríklad policajt schmatne z koňa utečenca za tričko.

Na ďalších fotografiách to vyzerá, akoby policajti hrozivo mávali dlhými opratami. Pripomína to časy, keď v USA policajti na koňoch alebo väzenskí dozorcovia používali bič proti černochom.

Fotograf Paul Ratje pracujúci pre tlačovú agentúru AFP uviedol, že pohraničná polícia sa snažila zablokovať utečencom cestu, keď prekračovali hraničnú rieku Rio Grande. "Niektorí migranti sa dali na útek a snažili sa jazdcom ujsť,“ vysvetlil Ratje.

Tisícky Haiťanov sa pokúšajú prekročiť hranice medzi Mexikom a USA. Pod mostom v texaskom pohraničnom meste Del Rio sa v neľudských podmienkach zdržiava viac ako 14 000 migrantov.
Každý, kto príde do USA nelegálne, bude deportovaný

Mnohí z nich slepo veria, že ich strpia v USA. Haiťania dostávajú „mylné informácie", že „hranice sú otvorené, alebo že je možné získať dočasný štatút chránenej osoby", povedal minister pre vnútornú bezpečnosť Mayorkas. „Opakovane sme uviedli, že naše hranice nie sú otvorené a ľudia by nemali podstupovať nebezpečnú cestu. Každý, kto príde do USA nelegálne, bude deportovaný."
Haiti trpí chudobou, násilím a politickým chaosom

Psakiová uviedla, že vláda USA pracuje na rýchlom návrate migrantov späť do ich domovov a na zlepšení situácie tých, ktorí čakajú na mieste, napríklad na zabezpečení stravy a podobne. Zopakovala odkaz vlády USA migrantom. Podľa nej nie je vhodný čas na to, aby sa vydali na cestu do USA.

VIDEOtu.

Po ničivom zemetrasení v roku 2010, pri ktorom zahynulo viac ako 200 000 ľudí, utieklo mnoho Haiťanov do juhoamerických krajín, ako je Čile a Brazília. Podľa správ médií sa mnohí z nich teraz odvážili na dlhú a nebezpečnú cestu na sever. Urobili tak  kvôli diskriminácii a ekonomickým dôsledkom pandémie. V ich karibskej domovine vládne chudoba, násilie a politický chaos. Ešte v polovici augusta sa tam zem opäť triasla a zabila viac ako 2 000 ľudí. V júli bol vo svojej rezidencii neďaleko Port-au-Prince zastrelený prezident Jovenel Moïse, dodáva na záver Stern.

ŠOKUJÚCE ODHALENIE: Izrael „laboratóriom“ Pfizeru a Izraelčania ako laboratórne potkany? Priznanie viceprezidenta farmagigantu (VIDEO)
21 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová