USA čelia po kritike už aj otvoreným protestom zo strany EÚ : "Spojenci spolu hovoria", odkazuje Leyenová
22 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Veľvyslanci členských štátov pri Európskej únii (COREPER) odložili prípravné rozhovory zamerané na prvé stretnutie Rady EÚ-USA pre obchod a technológiu (TTC), ktorá má zasadnúť 29. septembra v Pittsburghu. Stalo sa tak na protest proti dohode Washingtonu o dodávke ponoriek s Austráliou na úkor Francúzska, uviedla v utorok tlačová agentúra Reuters.


Spresnila, že zmeny v stredajšom programe rokovaní veľvyslancov jej potvrdili najmenej dvaja európski diplomati. Pôvodný plán rokovaní pripravený slovinským predsedníctvom v Rade EÚ obsahoval debaty o TTC, podľa nemenovaných diplomatov k zmene došlo po žiadosti zo strany Európskej komisie (EK).

Ustanovujúca schôdza Rady EÚ-USA, ktorá je jedným z výsledkov summitu EÚ a USA z júna tohto roka, sa má konať na budúci týždeň v Pittsburghu v americkom štáte Pensylvánia.

ŠOKUJÚCE ODHALENIE: Izrael „laboratóriom“ Pfizeru a Izraelčania ako laboratórne potkany? Priznanie viceprezidenta farmagigantu (VIDEO)
21 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Avšak podľa týždenníka Politico Európska komisia v súvislosti s kontraktom na ponorky, ktorý sklamal nielen Francúzsko, ale ohrozil aj záujmy EÚ, zvažuje, či nemá odložiť zasadnutie TTC. Význam Rady EÚ-USA pre obchod a technológiu pritom nikto nespochybňuje, lebo tento formát má schváliť spoločné transatlantické normy pre polovodiče či umelú inteligenciu, od čoho závisí technologický rozvoj.

Rozhodnutie Austrálie zrušiť kontrakt s Francúzskom na dodávku 12 dieselových ponoriek a v rámci dohody s USA a Spojeným kráľovstvom, známej ako AUKUS, uprednostniť americké ponorky na jadrový pohon vyvolalo v Paríži pobúrenie. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v rozhovore pre stanicu CNN uviedla, že zaobchádzanie, ktorému bolo Francúzsko v tomto prípade vystavené, je "neprijateľné".

"S jedným z našich členských štátov sa zaobchádza spôsobom, ktorý je neprijateľný, a preto chceme vedieť, čo sa stalo a prečo," uviedla von der Leyenová a spresnila, že EÚ sa k "normálnym vzťahom" s Washingtonom nevráti, kým USA neodpovedia na niektoré otvorené otázky. Šéfka eurokomisie priznala, že v Európe cítiť sklamanie z toho, ako sa táto záležitosť riešila. "Priatelia a spojenci a partneri spolu hovoria... najmä o otázkach spoločného záujmu. Toto sa očividne nestalo," uviedla kriticky na adresu Spojených štátov.

Takto na nich! Austrálski robotníci si na protest proti očkovaniu spravili obed uprostred rušnej ulice (VIDEO)
„Policajti jdou, jdou, jdou, na mě si nepřijdou,“ spieva sa v jednej českej ľudovej piesni a zrejme toto si povedali austrálski robotníci, ktorí si „protestný“ obed priamo na rušnej ulici. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik