Taliban požiadal o vystúpenie na Valnom zhromaždení OSN
22 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Nový šéf afganskej diplomacie, vymenovaný do funkcie militantným hnutím Taliban, požiadal o možnosť prihovoriť sa k svetovým lídrom v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN. Informoval o tom v utorok hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP.


Všeobecná rozprava 76. VZ OSN, v rámci ktorej vystupujú predstavitelia štátov z celého sveta, sa začala v utorok a potrvá do budúceho pondelka.

O vystúpenie v mene Afganistanu najskôr, už v polovici septembra, požiadal afganský vyslanec Ghulám Isakzaj, ktorý pri OSN zastupoval kábulskú vládu, v auguste fakticky zosadenú hnutím Taliban. Zo strany OSN bol následne potvrdený ako vedúci afganskej delegácie na VZ OSN

OBSE zlyhalo pri pozorovaní volieb nielen v Rusku, ale aj vo svete
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a jej Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) zlyhali vo svojej misii súvisiacej s pozorovaním volieb nielen v Rusku, ale aj vo svete. V utorok to vyhlásila hovorkyňa ruského... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


V pondelok 20. septembra, deň pred začiatkom všeobecnej rozpravy, dostal generálny tajomník OSN António Guterres ďalšiu žiadosť o vystúpenie vo VZ, tentokrát od nového "talibanského" dočasného ministra zahraničných vecí Amíra Chána Muttákího.

Z listu nie je jasné, či by chcel Muttakí pricestovať do New Yorku osobne, alebo svoje posolstvo tlmočiť len prostredníctvom videa, ako to tento rok robia mnohí svetoví lídri s ohľadom na pandémiu koronavírusu.

V liste sa tiež píše, že doterajší afganský veľvyslanec pri OSN už nie je zástupcom Afganistanu, keďže zosadený prezident Ašraf Ghaní nie je viac hlavou štátu. Taliban tiež oznámil, že za nového stáleho zástupcu krajiny pri OSN nominoval jedného zo svojich hovorcov Suhajla Šahína.

Žiadosti oboch súperiacich strán by mal posúdiť príslušný akreditačný výbor OSN. Nie je však jasné, či sa stihne zísťdo 27. septembra, keď sa rozprava 76. VZ OSN skončí.

Agentúra AFP pripomína, že novú dočasnú afganskú vládu zloženú výhradne z členov hnutia Taliban, zatiaľ oficiálne neuznala nijaká krajina sveta.

USA čelia po kritike už aj otvoreným protestom zo strany EÚ : "Spojenci spolu hovoria", odkazuje Leyenová
Veľvyslanci členských štátov pri Európskej únii (COREPER) odložili prípravné rozhovory zamerané na prvé stretnutie Rady EÚ-USA pre obchod a technológiu (TTC), ktorá má zasadnúť 29. septembra v Pittsburghu. Stalo sa tak na protest proti dohode... Čítať ďalej
22 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR