Rýchly spád: Protestujúcich autobusárov pozval Uhrík a prijal Kollár
21 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

"Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom vlády SR v okolí Námestia slobody v Bratislave." Informovali sme aj my v Hlavnom Denníku na základe informácie TA SR. Ukazuje sa, že nie všetko, čo sa zdá, že je tak, ako sa zdá, je skutočnosť. (Uznávame, že agentúra TASR je v tomto prípade "nevinne", robila si iba svoju povinnosť.) Dopravu totiž zablokovala polícia a nie autobusáci.


Vyplýva to z informácií, ktoré redakcia Hlavný denník získala priamo od účastníkov protestu, organizovaného Úniou súkromných autobusových dopravcov.
"My sme tam stáť nechceli, zastavili nás"

Účastníci protestu sa v mene Únie vyjadrili, že pred Úradom vlády vôbec neplánovali zastaviť. Zastavila ich polícia v ďalšej jazde. Oni mali v pláne krúžiť okolo námestia Slobody tak, ako to celé roky robia všetky autobusy s turistami počas prehliadky Bratislavy. Teda okolo vysokej školy, Úradu vlády, budovy RTVS, Národnej banky, zospodu Námestia slobody a zas k Úradu vlády. To je bežná trasa s výkladom sprievodcu.
Dôvod - dotácie

Súkromní autobusoví dopravcovia dosahujú tento rok iba desať až tridsať percent tržieb oproti roku 2019. Vlani bola situácia ešte horšia. Štát im však nateraz nijako nepomohol "prežiť", no všetky náklady sa platiť musia. Vrátane "lízingov". O dotáciách síce štátni úradníci hovoria, ale tému si prehadzujú ako horúci zemiak z ministerstva na ministerstvo.
Zasiahli Uhrík a Kollár

Podľa vyjadrenia účastníkov protestu pre HD, do práve rokujúcej NR SR ich dostal europoslanec za Republiku Milan Uhrík a v budove parlamentu ich prijal jeho predseda Boris Kollár. Autobusáci s uspokojením konštatujú, že okamžite kontaktoval ministra dopravy a vznikol akýsi "kalendár trpezlivosti". Komepetentní dostali čas týždeň, potom opäť aktéri spoločne posúdia, či sa konečne na ich probléme na úrovni štátu začalo aj pracovať.

MIMORIADNÁ SPRÁVA: Viacero autobusov zablokovalo cestu pred Úradom vlády SR (aktualizované VIDEÁ)
Viacero autobusov zablokovalo v utorok cestu pred Úradom vlády SR v okolí Námestia slobody v Bratislave. Dopravu na mieste riadi polícia. Komplikuje to aj premávku mestských hromadných autobusov. Podľa informácií TASR by sa mali presunúť pred... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR