Dáta bez pátosu: Problém je v hlavách dospelých, keď používajú na komára brokovnicu
21 | 09 | 2021 I Ivan Mihale



Stránka na sociálnej sieti Dáta bez pátosu svojimi analytickými predikciami upozorňuje na nedokonalosti pri boji s pandémiou koronavírusu. Taktiež sú dlhodobým kritikmi  Covid automatu. To, že naozaj nie je niečo v poriadku rozobrali v aktuálnom statuse. Na "mušku" si vzali školopovinné deti a OČR v prípade, že triedy zatvoria.



Svoj status nazvali "ROZLÚČKA S LETOM A SO SLOBODOU - ? SA MINULA"

Hneď v úvode z ostra predpovedajú, že od utorka budú narastať čísla pozitívne testovaných a že na konci septembra bude celé Slovensko červeno-fialové. A to aj s využitím žolíka. Žolík znamená, že jednotlivé okresy ho môžu získať, a ten im automaticky zlepší pandemické hodnotenie o jeden stupeň. To však len za podmienky, že miera zaočkovanosti obyvateľov nad 50 rokov presiahne 65 percent.





Deti a mladí pozitívny sa rátajú len 1/5

Následne vysvetľujú, že prišlo k veľkej zmene počítania počtu pozitívnych detí do výsledku celkovej incidencie. "Zníži to čísla asi o 20%, neskôr pri infikovaní veľkého počtu detí o 30%. Trošku to pomôže a okresy v reále nebudú tak tmavé. Najviac to pomôže červeným, aby sa nestali fialové," vysvetľujú analytici.



Najväčší tŕň v päte však vidia v izolovaných zdravých deťoch a neočkovaných senioroch


"V Starej Ľubovni, kde narástol počet pozitívnych za 14 dní na 10-násobok sa dalo za zaočkovať za 14 dní:


- 5 ľudí nad 80 rokov, 9 ľudí nad 70 rokov a 6 ľudí nad 60 rokov.


A vraj je to menej ako bude do konca septembra príjmov do miestnej nemocnice.  Situácia tam už lepšia nebude, ľuďom sa vraj nechce a je to ich slobodné rozhodnutie, tvrdia Dáta bez pátosu a pokračujú: "Ale kvôli tým seniorom - "čo ak by ich deti nakazili" sa pri JEDNOM pozitívnom dieťati v triede zatvára celá trieda na 10 dní a žiaci sú doma. Žiadne dieťa zo Starej Ľubovne nepôjde do nemocnice. Do nemocnice išlo vo veku do 15 rokov jedno dieťa na Slovensku týždenne a aj to má (pri všetkej úcte) priemer váhy vyše 100kg."


Trnava: V kraji začali s očkovaním na vysokých školách
V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) začali s očkovaním študentov a zamestnancov všetkých troch vysokých škôl, ktoré pôsobia v Trnave. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič. Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | TASR/Bačinský

Kde je teda problém a aká je predikcia?

V tomto odseku prinášame plné znenie, pre lepšie uchopenie danej problematiky. "Problém je niekde inde a nie v deťoch. Problém je v hlavách dospelých, ktorý tento "risk management" projekt riadia a používame na komára brokovnicu.Chcelo by to pohľad na dáta o pozitívnych deťoch a ich pozitívnych rodičoch (existujú) a v dobre zaočkovaných okresoch sa na karanténu tried v základných a na stredných školách.V Bratislavskom kraji bolo minulý týždeň zavretých na 10-14 dní vyše 30 tried.


Na celom Slovensku bolo zavretých vyše 800 tried a doma viac ako 30 tisíc žiakov.Tie počty tried si môžeme násobiť každý týždeň až do Dušičiek dvoma. O mesiac Vám výjde 16 tisíc tried, ale k nim musíte pripočítať aj tých 8 tisíc z predošlého týždňa, lebo karanténa je 10 dní. Ak Vám vyšlo cez 20 tisíc tríed x 20 žiakov = 400 tisíc detí, tak rátate dobre. Zavretých bude väčšina tried na Slovensku. Ale možno máme niekde chybu a bude to len štvrtina."



Nárok na OČR

S pohľadu ošetrujúcich rodičov, v drvivej väčšine zdravých detí, je aktuálne nastavené vyplácanie tragédia. Tento fakt nijako nekorešponduje s hodnotami sociálneho štátu. Analytici uviedli. že "mamičky u detí do 11 rokov majú nárok na OČR-ku. Tá je vo výške max 55% hrubej mzdy, čo je almužna. Plus radosť zamestnávateľa. Ale v upravenom štátnom rozpočte máme 11 miliárd deficitu (skutočnosť je dnes menej ako 5 miliárd) a v rezerve na COVID III. vlnu viac ako miliardu. Tak sa hádam vláda hecne a nejaká pracovná skupina schváli v zrýchlenom legislatívnom konaní úpravu Zákonníka práce, aby PN-ka a OČR-ka boli minimálne 80% hrubej mzdy. Do konca roka. Tak ako sa to stalo po kruhovom stole pána premiéra v marci. Ide o ministra financií (Igor Matovic) a ministra práce a sociálnych vecí (Milan Krajniak), ktorí by to mali navrhnúť. Samozrejme nie teraz, ale cez leto, ale nestihli, lebo mali iné témy a kto by už myslel na DELTU, že?"


Na záver autori upozornili na to, že odbočili, ale to preto, že rozumejú aj dátam z ekonomiky. "A ak sa štátu darí vo verejných financiách, tak by mal byť solidárny s tými, ktorí strádajú. Zvlášť, ak to nie je ich vinou, ale vinou štvrtáčky Lei, ktorá si doma robila test, vyšiel je pozitívny a celá trieda je aj s ich mamičkami doma do konca septembra."










Čo je ochotný obetovať Robert Fico pre zjednotenie ľavice? (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook/status) Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Tibor Sipos