Na Kanárskych ostrovoch vybuchla sopka (VIDEO)
20 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Na sopke La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov, došlo v nedeľu k erupcii. Predchádzal jej týždeň, keď vulkanológovia na sopke pozorovali zvýšenú seizmickú aktivitu.


"Erupcia sa začala v oblasti Cabeza de Vaca, v El Pase," uviedla miestna vláda ostrova (cabildo) na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Z bodu na vulkanickom hrebeni, kde vedci monitorovali akumuláciu roztavenej lávy pod povrchom, v nedeľu "vystrelili obrovské oblaky čiernobieleho dymu i kamene", spresnila AFP. Jeden prúd lávy bol rýchlo vidieť kĺzať sa po úbočí a približovať sa ku skupine domov, dodala AFP.



Agentúra AFP uviedla, že úrady v nedeľu začali preventívne evakuovať ľudí s obmedzenou pohyblivosťou, ktorí žijú v dedinách blízko epicentra seizmickej aktivity. Úrady súčasne vyzvali ľudí na čo najväčšiu opatrnosť, keď sa pohybujú v blízkosti sopky. Záchranné zložky dostali pokyn, aby boli v prípade potreby pripravené evakuovať asi tisíc ľudí. Pred erupciou bolo zaznamenané zemetrasenie s magnitúdou 3,8.

Vedecký výbor pre prevencie rizík pri erupciách sopky uviedol, že možno očakávať silnejšie zemetrasenia, ktoré "môžu spôsobiť aj škody na budovách". Výbor expertov tiež poznamenal, že na úseku juhozápadného pobrežia ostrova hrozia zosuvy pôdy a pády kameňov.



Itahiza Domínguez, vedúci oddelenia seizmológie španielskeho Národného geologického ústavu, pre miestnu televíznu stanicu RTVC uviedol, že je príliš skoro povedať, ako dlho táto situácia bude trvať. Dodal, že predchádzajúce "erupcie na Kanárskych ostrovoch trvali týždne alebo dokonca mesiace".
Posledná erupcia na sopke La Cumbre Vieja bola zaznamenaná v roku 1971.

Ostrov La Palma má asi 85.000 obyvateľov a je jedným z ôsmich ostrovov španielskeho súostrovia Kanárske ostrovy. Ich najjužnejších bod delí od Maroka len 100 kilometrov.

Šokujúce: Lekár odmietol ošetriť plne zaočkovanú pacientku len preto, že nemala aj test!
Niektorí ľudia sa asi v dôsledku COVID-19 asi zbláznili. Aj lekár, ktorý odmietol ošetriť zaočkovanú pacientku, lebo nemala test. Čítať ďalej
19 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik