Ichtyosaurus, podvodný predátor alebo Záhadné ruské torpédo UET-1
19 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Vyhynutý morský predátor sa vracia. V podobe ruského torpéda, ktorého vlastnosti sú prísne strážené. A hoci je určené aj na export, mimo hranice Ruskej federácie sa dostane iba technologicky slabý odvar originálu, určeného pre ruské ponorky.


"Sériová výroba najnovších elektrických torpéd UET-1 sa rozbieha naplno a hotové výrobky sa presúvajú na základne ruského námorníctva. Takéto zbrane sú určené pre moderné ponorky. Vďaka vylepšeným taktickým a technickým vlastnostiam budú môcť podmorské sily zlepšiť svoje bojové schopnosti v boji proti rôznym cieľom." Píše web topwar.ru.
Kód Ichtyosaurus

Po prvýkrát bolo elektrické torpédo otvorene demaskované v roku 2017. Na medzinárodnej námornej výstave predstavil závod Dagdizel exportnú verziu UET -1E. Ide o  torpédo, vytvorené v rámci projektu s kódom „Ichtyosaurus“. Existencia produktu UET-1 pre ruskú flotilu s vyššími charakteristikami je vcelku neznáma.

Americké médiá nechápu zmysel ruských jadrových podvodných dronov Poseidon
Rusko pokračuje v testovaní rôznych druhov najnovších zbraní. O tom píšu zahraničné médiá už takmer rutinne. Jeden z vývojových programov pre námorníctvo Ruskej federácie však priťahuje osobitnú pozornosť. Hovoríme o vysokorýchlostnom podvodnom... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Ivan Brožík

Prísne tajná zbraň

Väčšina údajov o produkte UET-1 „Ichtyosaur“ zostáva utajená. Dá sa však vychádzať z vlastností exportnej verzie. Tvrdí sa, že tieto torpéda pre tretie krajiny sa vyznačujú obmedzenými vlastnosťami - čo umožňuje reprezentovať približnú úroveň výrobku pre ruské námorníctvo.

UET-1 je elektrické torpédo s vlastným navádzaním, určené na použitie v ponorkách. Je vybavené absolútne tichým motorom, s priamym pohonom skrutky, bez prevodovky. Typ a vlastnosti batérie, ktorá napája zbraň, neboli špecifikované.

Pre exportnú úpravu UET-1E je deklarovaná maximálna rýchlosť 50 uzlov a cestovný dosah 25 km. Torpédo pre ruskú flotilu by malo vykazovať vyšší výkon. Obe verzie Ichtyosaura sú zároveň svojimi hlavnými charakteristikami nadradené domácim torpédam predchádzajúcich generácií.
Samostatné monštrum

V torpéde UET-1 je k dispozícii iba vlastné navádzanie; neexistuje možnosť diaľkového ovládania operátorom.

Bojové parametre UET-1 zostávajú neznáme. Torpédo môže niesť nálož neznámej hmotnosti. Umožňuje tiež viacnásobné použitie.

„Ichtyosaurus“ je považovaný za modernú náhradu torpéda USET-80, ktoré bolo uvedené do prevádzky pred viac ako 40 rokmi. Torpéda nového typu 533 mm sú teoreticky kompatibilné so všetkými ruskými ponorkami s príslušným zariadením. Zároveň bol UET-1 doteraz videný iba na palube jedne z naftových „Varšavjanok“.
Výroba ide naplno

V súčasnosti Dagdizel plní objednávku na výrobu 73 torpéd nového typu. Je ľahké vypočítať, že objednaný počet torpéd bude stačiť iba na úplné vybavenie šiestich naftovo -elektrických ponoriek projektu 636.3 Čiernomorskej flotily - berúc do úvahy skutočnosť, že munícia takýchto lodí zahŕňa aj rakety. Informuje portál topwar.ru.

(Medzititulky red. HD.)

Ruské námorníctvo má vo výzbroji už dvanásť nukleárnych Poseidonov. Nezastaviteľných ničiteľov
Jadrová ponorka "Chabarovsk" sa stáva druhým nosičom podhladinových rakiet "Poseidon". Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Ivan Brožík