India by mohla nakúpiť ruský systém S-500 aj napriek riziku amerických sankcií, tvrdí Moskva
18 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Vyspelý protilietadlový raketový systém, ktorý bol označený za vôbec prvý systém, ktorý je schopný zostreľovať prichádzajúce rakety z obežnej dráhy nízkeho vesmíru, by mohli indickí velitelia obrany využiť v snahe rozhnevať USA, uviedla Moskva, informuje portál RT.


Podpredseda vlády Jurij Borisov vo štvrtok novinárom povedal, že Naí Dillí by sa „potenciálne“ mohlo stať prvým zahraničným hlavným mestom, ktoré by si objednalo systém S-500. Avšak dodal, že prioritou je vybavenie vlastných ruských vojsk najnovšou technológiou. Až potom sa môže začať uvažovať o predaji do zahraničia.

"Prioritne musíme splniť potreby vlastných ozbrojených síl. Potom môže ruský prezident Vladimir Putin rozhodnúť, či povolí dodávky do Indie, ak o to požiadajú," dodal.

Borisov uviedol, že priateľské vzťahy s Naí Dillí a nedostatok zdieľaných regionálnych konfliktov z nich urobili nízkorizikového zákazníka pre pokročilý hardvér. "V niektorých prípadoch sme radi, že predáme Indii to, čo nepredáme iným krajinám," poznamenal.

Rusko úspešne otestovalo nový systém protiraketovej obrany
Letecké a kozmické sily (VKS) Ruskej federácie uskutočnili ďalší test novej rakety protivzdušnej obrany, ktorá úspešne splnila určené ciele a zasiahla cieľ v stanovenom čase. Informovala o tom v piatok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


S-500 je špičkový raketový systém, ktorý dokáže zostreliť stíhačky lietajúce najvyššou rýchlosťou. Údajne je tiež schopný zasiahnuť aj nadzvukové zbrane letiace v blízkosti Zeme. Hlavný veliteľ leteckých síl Sergej Surovikin tvrdil, že predstavuje prvú generáciu protipriestorových zbraní a že v súčasnosti neexistujú žiadne iné takéto systémy.

USA sa však pokúsili zablokovať medzinárodný predaj predchodcu raketového systému S-400. Dokonca uvalili sankcie na členský štát NATO Turecko za zadanie objednávky. Pentagón varoval, že aj v priateľských rukách predstavuje protilietadlová zbraň hrozbu pre jedného z jeho najpokročilejších stíhačiek, F-35.

Aplikácia Navaľnyj bola odstránená z Google Play a App Store
Spoločnosti Google a Apple odstránili zo svojich obchodov aplikáciu Navaľnyj. Na sociálnych sieťach o tom v piatok informovali spolupracovníci väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR