Epidémia politickej svojvôle. Českom otriasa škandál okolo pandemického rozhodovania vlády
18 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Reflex odhalil, kto môže za nezákonné covidové opatrenia ministerstva zdravotníctva.


Časopis Reflex získal exkluzívne neverejnú nahrávku z júnového rokovania Legislatívnej rady vlády. Tá zachytáva proces predkladania nového mimoriadneho opatrenia ministra zdravotníctva.

Vedúci legislatívneho oddelenia na ministerstve zdravotníctva Ján Knytl na nahrávke predkladá vláde návrh, ktoré chce jeho šéf, minister Adam Vojtech, prerokovať o tri hodiny neskôr. Z dôvodu časovej tiesne sa jedná online.

Elitní českí právnici, ktorí sú členmi legislatívnej rady, návrh kritizujú a presviedčajú Knytla, že takéto nariadenie je v rozpore s platnýmio zákonmi a že aj keby na vláde prešlo hlasovaním a bolo by schválené, Najvyšší správny súd v Prahe ho zmetie.

Čo je to infodémia (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Iveta Machová


Knytl ale nemôže cúvnuť. Minister si objednal návrh opatrení a ten teraz musí dostať. Vypočujte si nahrávku, z ktorej je jasne počuť, ako sa na ministerstve šijú protizákonné vládne nariadenie horúcou ihlou na pokyn najvyššieho vedenia. (Na Slovensku to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude inak, pozn. redakcie)

Je piatok pred prázdninami, tri hodiny popoludní. Zasadá Legislatívna rada vlády. On-line, cez telekonferenciu. Zvolaná je narýchlo na podnet ministra zdravotníctva Adama Vojtecha. Ten chce za pár hodín predložiť vláde na schválenie ďalšie mimoriadne opatrenia. Jeho poradcovia z medzirezortnej skupiny mu odporučili nariadiť všetkým zamestnancom v štátnych podnikoch a firmách, aby sa po návrate z dovoleniek otestovali. Oficiálne preto, aby sa zamedzilo zavlečeniu a šíreniu novej covidovej mutácie delta v Česku.

Z neoficiálnej zvukovej nahrávky z rokovania legislatívnej rady, ktorú Reflex získal, však vyplýva, že skutočným cieľom bolo nahradiť plošné testovanie zamestnancov, ktoré Najvyšší správny súd označil ako nezákonné, diskriminačné a ministerstvo je muselo zrušiť. Nahrávka zároveň potvrdzuje, že aj o novo navrhovanom opatrení jeho tvorcovia vedia, že je pravdepodobne opäť v rozpore so zákonom.
Úradník u zubára, právnicke esá v rozpakoch

"Skrátka v okamihu, keď sa končí plošné testovanie zamestnancov, má toto byť do istej miery menej plošná náhrada," priznáva na zázname úradník legislatívnej sekcie ministerstva zdravotníctva Ján Knytl. On jediný zastupuje pri rokovaní vládnej rady legislativcov z Vojtěchovho ministerstva a má za úlohu obhájiť návrh mimoriadneho opatrenia.

"Mrdník" s prívlastkom štátny
Vysvetlenie hneď na úvod – nejde o vulgarizmus. Slovo mrdať malo kedysi celkom bežný význam trhať sebou, šklbať sa, pohnúť sa či hýbať sa. V slovenčine práve tak, ako v srbochorvátčine alebo bulharčine. Avšak v v Srbsku a v Bulharsku je slovo mrdať... Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Ako už bolo povedané, rokovanie Legislatívnej rady vlády prebieha cez telekonferenciu. Knytl je k nemu pripojený z čakárne u zubára. Renomovaní právnici a advokáti mu po telefóne oznamujú veľa výhrad. Konštatujú, že plánované testovanie zamestnancov po dovolenkách je v návrhu epidemicky a právne nepodložené, nelogické, diskriminačné a neprimerane by zasahovalo do ľudských práv.

Vojtechov podriadený Knytl si je týchto nedostatkov zjavne vedomý a snaží sa oponentom priblížiť situáciu, za ktorej návrh opatrení na ministerstve zdravotníctva vznikol. "Musím súhlasiť s radom pripomienok, ktoré padali. Ale bohužiaľ, my píšeme niečo na základe politického zadania, ktoré nie je v tejto chvíli pre nás meniteľné," približuje pozíciu úradníkov z hygienickej aj legislatívnej sekcie ministerstva zdravotníctva. Dodáva, že jeho kolegovia dostali na prípravu návrhu iba pár hodín a ešte v čase rokovaní Legislatívnej rady vlády formálne dopisujú odôvodnenie.
Vo vašej koži by sme nechceli byť!

Reakcia Jana Kněžínka, podpredsedu legislatívnej rady a zástupcu ministerky spravodlivosti, je na zázname prekvapivá. Vyplýva z nej, že tvorba mimoriadnych opatrení na základe politického zadania miesto odborného postupu pre neho nie je nič, o čom by počul prvýkrát. "Ja tomu plne rozumiem. To nie je kritika na vás. Ja s vami súcitím a vo vašej koži by som byť nechcel. A asi nikto z nás tu. Ono sa vždy dobre kritizuje z diaľky," konštatuje a dáva tak najavo, že o žalostnej a dosť možno aj nezákonnej praxi vie aj vedenie ministerstva spravodlivosti.

Žeby vláda potichu zvažovala režim OTP aj pre budúcoročné krajské a komunálne voľby?
Znie to šialene, ale ono to aj šialene vyzerá. Preložme si to z diplomaticky maskovanej politickej reči návrhu zákona z produkcie ministra vnútra SR pána Mikulca. V návrhu zákona sa píše: "Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie... Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


V závere rokovania legislatívnej rady sa Knytl, Kněžínek aj ďalší experti zhodujú, že takýto návrh ministerstva zdravotníctva, ako nariadiť testovanie po dovolenkách, nemôže byť vláde predložený. A to aj keby právnici pominuli výhrady týkajúce sa chýbajúceho zdôvodnenie.

V tej súvislosti na záver Kněžínek pridáva ďalšiu zarážajúcu praktiku: "Na vládu to chodí bez odôvodnenia. To sa potom dopisuje podľa toho, čo sa tam ešte prípadne upraví. Samozrejme to je presne cesta do pekiel, prečo sa tie súdy prehrávajú. "
Plošné testovanie miesto nezákového opatrenia

Keď rokovanie legislatívnej rady skončilo, kompletný záznam zamieril na ministerstvo zdravotníctva a na Úrad vlády SR. Úradníci pripomienky vládnych legislativci písomne ​​ihneď zapracovali. Kabinet ministra Vojtecha nakoniec návrh opatrení na rokovanie vlády ani neposlal. Ministerstvo plošné testovanie ľudí pri návrate z dovolenky vo forme mimoriadneho opatrenia muselo oželieť. Namiesto toho ešte ten večer inou formou ochranného opatrenia nariadilo, že testovať sa musí povinne každý, kto sa vráti aj z takzvanej zelenej krajiny. Skrátka každý, kto sa počas prázdnin vráti z cudziny.

Ako WHO prevzala velenie nad svetom (Valentín Katasonov) 
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová


Za celú dobu vydávania mimoriadnych protiepidemických opatrení ide vôbec o prvý prípad, keď návrh plánovaného protiepidemického nariadenia ministerstva zdravotníctva bolo predložené aj legislatívnej rade vlády na jeho právne a zákonné posúdenie. Prešiel, aspoň čiastočne, riadnym legislatívnym procesom.

Pred schvaľovaním vlády ho videli a pripomienkovali členovia legislkatívnej rady a pravdepodobné nezákonnosti a protiprávne konanie v ňom ihneď odhalili a upozornili na neho. Nestalo sa to nikdy inokedy za celý čas núdzového stavu ani po ňom. Vláda v Čechách schvaľuje protiepidemické opatrenia na návrhy ministerstva zdravotníctva podľa pandemického zákona.

V opisovanom prípade to bolo inak len preto, že novinári upozornili na skutočnosť, že ministerstvo zavedený úradný aj legislatívny proces obchádza, že návrhy pred rokovaním vlády neprechádzajú riadnym pripomienkovým konaním, nevkladajú sa do elektronického systému Úradu vlády SR, a očiam úradníkov z ostatných ministerstiev tak zostávajú skryté. Rovnako tak aj verejnosti.

Návrhy mimoriadnych opatrení vlády pred rokovaniami na svojich stránkach ministerstvo nezverejňuje.

Austrália už nie je slobodná. Je to len americká vojenská základňa s veľkosťou kontinentu (Caitlin Johnstoneová)
Komentár Caitlin Johnstoneovej (Russia Today) Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Diana Zaťková