Po šéfke holandskej diplomacie odstúpila aj ministerka obrany
17 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Holandská ministerka obrany Ank Bijleveldová v piatok odstúpila z funkcie po ostrej kritike v súvislosti s neúspešnou evakuáciou holandských štátnych príslušníkov a ďalších osôb z Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP. Ešte vo štvrtok urobila rovnaký krok holandská ministerka zahraničných vecí Sigrid Kaagová.


"Informovala som svoju stranu a predsedu vlády, že poprosím kráľa, aby prijal moju demisiu," povedala Bijleveldová v piatok novinárom.

Parlament ešte vo štvrtok podporil návrh na vyslovenie nedôvery ministerke zahraničných vecí Kaagovej. Tá sa následne rozhodla odstúpiť z funkcie. Podobný návrh na vyslovenie nedôvery bol vznesený aj voči Bijleveldovej. Tá sa rozhodla zotrvať vo funkcii. To však vyvolalo ostrú diskusiu v rámci jej strany CDA. Po tlaku sa ministerka rozhodla opustiť ministerskú stoličku. Rezort obrany dočasne povedie minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus.

Putin sa nezúčastní na Bidenom zvolanom summite o klíme a možno ani na VZ OSN
Ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne zúčastniť sa na schôdzke lídrov štátov najviac zodpovedných za zmeny klímy, ktorú na 17. septembra v online formáte organizuje americký prezident Joe Biden. Čítať ďalej
17 | 09 | 2021