Raketa Sojuz vypustila na obežnú dráhu 34 satelitov
16 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská raketa Sojuz, nesúca 34 satelitov britskej firmy OneWeb, úspešne odštartovala z kozmodromu Vostočnyj na Ďalekom východe, informuje portál RT.


Rozšírenejší internet

Satelity sú súčasťou misie zameranej na rozšírenie internetového pokrytia na celom svete. Ide o desiate spustenie programu OneWeb a štvrté z kozmodromu Bajkonur.


Britská spoločnosť plánuje vyslať do vesmíru 648 satelitov na poskytovanie globálnych širokopásmových internetových služieb. Doteraz bolo vypustených 322 satelitov.




Úspešné spustenie



Raketa odletela v utorok o 21:07 miestneho času (18:07 UTC) pod kontrolou Glavkosmosu, dcérskej spoločnosti Ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos. Glavkosmos potvrdil úspešné spustenie. O misii napísal aj OneWeb, ktorý poďakoval všetkým, vďaka ktorým je misia úspešná.

Štart prebehol z kozmodromu Bajkonur, najväčšieho operačného vesmírneho štartovacieho zariadenia na svete. Pôvodne bol postavený v ZSSR ako základ sovietskeho vesmírneho programu. Dnes si ho Rusko prenajíma od kazašskej vlády. Zo zariadenia bol vypustený aj Sputnik 1, vôbec prvý umelý satelit.

ODHALENIE: Facebook niektorých užívateľov zvýhodňuje a iných cenzuruje
Facebook tvrdí, že jeho pravidlá platia pre všetkých. Dokumenty spoločnosti odhaľujú tajnú elitu, ktorá je oslobodená, informuje The Wall Street Journal (WSJ) Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič