Gatesova nadácia varuje pred budúcimi pandémiami, vlády ich vraj nezvládnu bez jej pomoci
15 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Nadácia Billa a Melindy Gatesových, ktorej rady usmerňovali veľkú časť globálnej reakcie na pandémiu Covid, varovala, že svet nie je pripravený vysporiadať sa s ďalšou veľkou pandémiou, informuje portál RT.




Výročná správa nadácie narieka nad nárastom chudoby spôsobeným Covid-19, pričom vynechala, že veľká časť škôd spojených s vírusom pochádza z ekonomických odstávok spôsobených vládami, ktoré často čerpali rady od Gatesovej nadácie.
Vraj mohlo byť horšie

Správa však v konečnom dôsledku poznamenala, že veci mohli byť oveľa horšie. Očkovanie detí kleslo iba o polovicu menej, ako sa predpokladalo, a ekonomiky niektorých bohatých krajín sa už vraj začali zotavovať.

Spoločnosti Big Pharmy uvideli svetlo na konci tunela a investovali v Afrike a ďalších chudobných oblastiach sveta po tom, ako si pravdepodobne uvedomili, koľko ekonomických príležitostí ich tam čaká.

Kurz: "Pokiaľ budem pri moci, Rakúsko neprijme žiadnych utečencov z Afganistanu"
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Evanjelizáciu očkovacích látok

Správa nadácie, ktorá umiestnila svoju známu evanjelizáciu očkovacích látok do popredia, pripísala rozsiahlu vakcinačnú infraštruktúru (z ktorej veľkú časť pomohla financovať v predchádzajúcich desaťročiach) za svetový úspech v boji proti vírusu. A to aj napriek tomu, že spoločnosti stojace za mRNA formulou priznávajú, že nebránia prenosu Covid-19 a vyžadujú sa posilňovacie dávky vakcíny.

Správa však považuje Covid-19 za minulosť a upozorňuje, aby sme boli pripravení na ďalšiu pandémiu. Mnoho krajín je stále na kolenách pred Covid-19, zatiaľ čo iné udržali vírus pod kontrolou. No majú zničené ekonomiky, alebo sa v tomto procese vzdali mnohých slobôd.

Izraelská špionážna technologická firma využila poruchu na všetkých zariadeniach iPhone, aby do niektorých mohla nahrať škodlivý softvér „Pegasus“
Skupina pre digitálne práva CitizenLab odhalila chybu, ktorá umožnila izraelskej špionážnej spoločnosti NSO Group nahrať svoj škodlivý softvér Pegasus prakticky na každé zariadenie iPhone, Mac a Apple Watch, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Lukáš Leca

Nie je to náš problém

Je iróniou, že nadácia píše o „veľmi reálnom riziku, že krajiny a komunity s vysokými príjmami začnú liečiť Covid-19 ako ďalšiu epidémiu chudoby. A to jednoduchým spôsobom: Nie je to náš problém“.

Krajiny s vysokými príjmami, konkrétne anglicky hovoriace národy Five Eyes, však nepreukázali žiadne známky rušenia sociálnych kontrol, ktoré im Covid-19 umožnil zaviesť. To naznačuje, že vírus (alebo prinajmenšom strach z neho) tu môže ešte na dobrú chvíľu zostať.

Nič z toho sa, samozrejme, nedostalo do výročnej správy nadácie, ktorá zdôrazňovala potrebu reagovať na krízy „roky predtým, ako k nim dôjde“ - najlepšie partnerstvom s nadáciami, ako je ona. Je to vraj jediný spôsob, akým si ľudstvo uvedomí globálne ciele OSN zamerané na zníženie chudoby a zlepšenie životnej úrovne na celom svete do roku 2030.

Babiš vyjadril obavy o zdravie hospitalizovaného prezidenta Zemana
Český premiér Andrej Babiš v utorok vyjadril obavy o zdravie prezidenta Miloša Zemana a zaželal mu skoré uzdravenie. Zemana v utorok hospitalizovali v pražskej Ústrednej vojenskej fakultnej nemocnici (UVN). Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR