ODHALENIE: Facebook niektorých užívateľov zvýhodňuje a iných cenzuruje
15 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Facebook tvrdí, že jeho pravidlá platia pre všetkých. Dokumenty spoločnosti odhaľujú tajnú elitu, ktorá je oslobodená, informuje The Wall Street Journal (WSJ)


Facebookovský program známy ako XCheck poskytol miliónom celebrít, politikom a ďalším prominentným používateľom špeciálne zaobchádzanie s ich profilmi a posudzovaní nimi nahratého a zverejneného obsahu. Ide o výsady ktoré ostatní užívatelia Facebooku nemajú a podozrievajú sociálnu sieť so zneužitia svojho dominantného postavenia.

Mark Zuckerberg verejne uviedol, že spoločnosť Facebook Inc. umožňuje svojim viac ako trom miliardám používateľov hovoriť na rovnakej úrovni s politickými elitami a že jej štandardy správania sa týkajú všetkých užívateľov rovnako, bez ohľadu na ich postavenie alebo slávu.
Tieňový systém pre vyvolených

V súkromí si však spoločnosť Facebook vybudovala systém, ktorý podľa dokumentov spoločnosti preskúmaných denníkom The Wall Street Journal oslobodil významných používateľov od niektorých alebo všetkých pravidiel komunity. Tými sú totiž viazaní všetci používatelia sociálnej siete. Ukazuje sa však, že to tak nie je. Niektorí užívatelia stoja na ostatnými.

Rusko pokutovalo Facebook, Telegram a Twitter; neodstránili zakázaný obsah
Moskovský súd v utorok udelil pokuty spoločnostiam Facebook, Telegram a Twitter za to, že zo svojich stránok neodstránili zakázaný obsah. Informovala o tom agentúra TASS. Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


 

Program, známy ako „krížová kontrola“ alebo „XCheck“, bol pôvodne určený ako opatrenie na kontrolu kvality opatrení prijatých pre vysoko známe účty vrátane celebrít, politikov a novinárov. Tento systém dodnes chráni milióny VIP používateľov pred bežným procesom obmedzovania publikovania na Facebooku. Niektorí používatelia Facebooku totiž patria „na bielu listinu“ a sú chránení pred akýmkoľvek zásahom cenzorov z Facebooku.


Čo jedni môžu, iní nie

Zverejnené dokument WSJ ukazujú, že Facebook pomocou programu XCheck chráni osobnosti verejného života, ktorých príspevky obsahujú obťažovanie alebo podnecovanie k násiliu, či porušenia, ktoré by zvyčajne viedli k sankciám pre bežných používateľov. Avšak takúto výhodu si môže dovoliť iba osoba označená Facebookom za VIP. Na Slovensku je podľa zistení Hlavného denníka takouto osobou najmä prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

 

Vývoj dosahu publikovaných článkov Hlavného denníka v období od 10. marca do 15. apríla 2021


V roku 2019 napríklad umožnil Facebook medzinárodnej futbalovej hviezde Neymarovi zverejniť nahé fotografie ženy, ktorá ho obvinila zo znásilnenia. Status videli desiatky miliónov jeho fanúšikov ešte predtým, ako ho Facebook odstránil, ale Neymarovi za to nevznikla žiadna sankcia zo strany sociálnej siete.
Jeden meter je iba ilúzia

Hlavný denník uverejnil príspevok o milenkách známych futbalových hviezd, kde na titulnej fotografii použil aj podobizne polonahých mileniek a účet Hlavného denníka na Facebooku zo dňa na deň oslabil svojim dosahom na minimum. Z takmer pol milióna oslovených ľudí na Facebooku denní spadol na sotva 30 tisíc.

"V skutočnosti nerobíme to, čo verejne hovoríme, že robíme," uviedol pre WSJ dôverný zdroj z prostredia kontrolórov Facebooku. Kroky spoločnosti táto osoba označila za „porušenie dôvery“ a dodala: „Na rozdiel od zvyšku našej komunity môžu títo ľudia bez akýchkoľvek následkov porušovať naše štandardy.“


Facebook vytvoril neviditeľné elitné úrovne

Napriek pokusom o jeho obmedzenie sa XCheck v roku 2020 rozrástol na úctyhodných 5,8 milióna VIP používateľov. V snahe presne moderovať prúd obsahu a vyhnúť sa negatívnej pozornosti vytvoril Facebook v rámci sociálnej siete neviditeľné elitné úrovne.

Facebook pri opise systému uviedol do omylu verejnosť a vlastnú radu pre dohľad. Táto rada je vnútorný orgán Facebooku, ktorý sám vytvoril, aby zaistil zodpovednosť za systémy presadzovania práva spoločnosti.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Hovorca Facebooku si napriek nerovnosti užívateľov stojí za svojim

Hovorca Facebooku Andy Stone v písomnom vyhlásení uviedol, že kritika XCheck je spravodlivá, ale dodal, že systém „bol navrhnutý z dôležitého dôvodu: vytvoriť ďalší krok, aby sme mohli presne presadzovať pravidlá týkajúce sa obsahu, ktorý by mohol vyžadovať lepšie porozumenie“.

Povedal, že Facebook komunikoval s predstavenstvom pravdivo a že spoločnosť pokračuje v práci na postupnom vyradení z praxe na zozname povolených. "Veľa z tohto interného materiálu je zastaraných informácií spojených dohromady, aby vytvorili príbeh, ktorý sa zameriava na najdôležitejší bod: Facebook sám identifikoval problémy krížovou kontrolou a pracuje na ich riešení," povedal.

 

Dokumenty zvarejnené WSJ, ktoré popisujú XCheck, sú súčasťou rozsiahleho radu internej komunikácie spoločnosti Facebook, ktorú denník The Wall Street Journal posudzoval. Ukazujú, že Facebook veľmi podrobne vie, že jeho platformy sú prešpikované chybami, ktoré spôsobujú ujmu, často spôsobom, ktorému úplne rozumie len samotná spoločnosť .

Dokumenty navyše ukazujú, že Facebooku často chýba vôľa alebo schopnosť vzdať sa svojich cenzorských chúťok.

Toto je prvý zo série článkov založených na týchto dokumentoch a na rozhovoroch s desiatkami súčasných a bývalých zamestnancov. WSJ Sľubuje, že čoskoro prídu ďalšie.

Amerika, ktorá kedysi presadzovala slobodu prejavu, sa premenila na národ s najväčšou cenzúrou na svete (Brett Sinclair)
Elita zo Silicon Valley, Wall Street a Capitol Hill má pod palcom západné myslenie a vystupuje ako strážca toho, čo je prípustné a čo nie. Ako sme dovolili, aby sa to stalo? A čo môžeme proti tomu robiť? Píše vo svojom komentári Brett... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca