Estónska prezidentka všetkým eurohujerom - Ukrajina do EU nepatrí!
15 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Prekvapila, zarazila. Prezidentka členskej krajiny Európskej únie Estónsko použila priamu reč. Možno nediplomatickú a v euroregióne určite nezvyklú - "Ukrajina nie je EÚ".


"Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová vystúpila na medzinárodnom fóre v Kyjeve. Hostiteľom pripomenula, že Ukrajina musí splniť kodanské kritériá pre členstvo v EÚ." Informuje portál prvnizpravy.cz.
Natvrdo, bez servítky

"Bohužiaľ som za päť rokov nevidela, ako sa krajina blíži plnení kodanských kritérií," povedala Kaljulaidová sklamane. Potom sa podelila o problémy estónskych investorov na Ukrajine:

"Existuje na Ukrajine spoločnosť, ktorá sa domáhala európskej spravodlivosti, ale nepomohlo jej nič. A nedávno som sa dozvedela o spoločnosti, ktorá sa blížila k veľmi vážnej dohode na Ukrajine, ale prišiel za nimi právnik (nebudem hovoriť, koho zastupoval) a povedal, že sa musí dohoda urýchliť, pretože potrebuje zdieľať časť časť ich zisku " uviedla estónska prezidentka.
Vysvetlenie viac ako jasné

"A dospela som k záveru: Keď sa teda pýtajú, prečo Ukrajina stále nie je v EÚ, odpoveď je podľa môjho názoru zrejmá." Povedala na medzinárodnom fóre v Kyjeve prezidentka Estónska.

Kersti Kaljulaidová zároveň uviedla, že vždy presadzovala členstvo Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska v EÚ.
Hovoriť niečo oligarchom je ako hrach na stenu hádzať

"Mnoho rokov hovorím vašim oligarchom: priblíženie sa k EÚ zvýši hodnotu vašich aktív. Bohužiaľ sa mi nepodarilo sa k nim dostať - a tak využívam príležitosť, aby som to zopakovala ešte raz: Možno sa jedného dňa stane zázrak a oligarchovia túto správu počujú. A až potom sa Ukrajina začne približovať k EÚ " .

Portál prvnizpravy.cz na záver článku pripomína, "že na konci augusta estónska prezidentka v rozhovore s ukrajinskými novinármi povedala, že radí neinvestovať na Ukrajine. Politička poznamenala, že reforma spravodlivosti v krajine nevykazuje pokrok. Kaljulaidová už predtým povedala, že za na získanie členstva v EÚ má Majdan ďalších dvadsať rokov čo robiť.

Zelanský priznáva: Ani po stretnutí s Bidenom nedostala Ukrajina zelenú na vstup do NATO
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský ani týždeň po stretnutí s Bidenom nemá odpoveď Washingtonu na ašpirácie svojej krajiny na vstup do NATO, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Diana Zaťková