Svet je v nebezpečenstve, Irán dokončuje jadrovú bombu
14 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Irán bude mať do konca mesiaca dostatok uránu na jadrovú zbraň. Ešte nikdy nebol tak blízko k  jadrovej bombe, ako v týchto dňoch.


"Irán je na ceste k získaniu dostatočne obohateného uránu na jadrovú bombu do jedného mesiaca, uvádza sa v správe, ktorú zverejnil americký inštitút pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť." Píše o tom portál jppost.com.
Odpočítavania beží

Podľa inštitútu by Irán mohol už o mesiac vyrobiť dostatok uránu určeného na výrobu zbraní pre jednu jadrovú zbraň. Za tri mesiace by dokázal vyrobiť dostatok uránu na výrobu zbraní pre druhú zbraň a za päť mesiacov pre tretiu.
Čoskoro to bude už iba o "červenom gombíku"

Irán už má 200 gramov kovu obohateného uránu, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou výroby jadrových zbraní. Znamenalo by to, že Teherán je už v štádiu, kde je všetko, čo je potrebné, už len politické rozhodnutie.
Iba politický nátlak?

Správa dospela k záveru, že všetky iránske kroky sú navrhnuté tak, aby tlačili USA na ústupky v jadrových rokovaniach, ktoré skrachovali v období od mája do júna a boli úplne zmrazené po zvolení nového iránskeho prezidenta Ebrahima Raisiho.

(Medzititulky red. HD)

„Myšlienka ako zbraň“. Nebezpečnejšie ako jadrová bomba
Podľa ruského generála vo výslužbe Borisa Konstantinoviča Ratnikova „mocní“ nášho sveta tajne ovplyvňujú psychiku verejnosti. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD