Izraelská firma predstavila nového ozbrojeného robota
14 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Dodávateľská spoločnosť izraelskej armády predstavila v pondelok ozbrojeného robota ovládaného na diaľku, ktorý sa môže využívať na hliadkovanie v bojových zónach, streľbu či vystopovanie špiónov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.


Štvorkolesový robot, ktorého vyvinula ELTA System, dcérska firma izraelskej štátnej spoločnosti na výrobu lietadiel Israel Aerospace Industries (IAI), je ovládaný elektronickým tabletom a súčasťou jeho vybavenia sú dve automatické zbrane, kamery a senzory, uviedol Rani Avni z IAI.

Priblížil, že tento robot má schopnosť zhromažďovať informácie pre pozemné jednotky, zasiahnuť streľbou neďaleké ciele, prenášať zranených vojakov, ako aj transportovať zásoby na bojisko a späť.

"S každou ďalšou misiou toto zariadenie zbiera viac dát, z ktorých sa učí pri budúcich misiách," povedal Jonni Gedj, operačný odborník z oddelenia robotiky spomenutej firmy. Nový robot je najmodernejším zariadením, aké za posledných 15 rokov táto firma vyvinula.

Facka pre USA - Irán zvažuje nákup ruských SU-57 s plnou výzbrojou (Video)
Pomer síl na Blízkom a Strednom východe sa môže veľmi rýchlo zmeniť. A to v prospech Iránu. Krajina zvažuje nákup veľkého množstva superstíhačov SU-57 piatej generácie. Aj s podvesenými nadzvukovými raketami vzduch-vzduch. USA tak môžu rýchlo... Čítať ďalej
13 | 09 | 2021 | Ivan Brožík


Izraelská armáda v súčasnosti na hliadkovanie v okolí palestínskeho pásma Gazy využíva podobné, ale menšie zariadenie s názvom Jaguar, pripomína AP.

Takéto stroje čoraz častejšie využívajú i iné krajiny vrátane Spojených štátov, Británie či Ruska. Medzi ich úlohy patrí napríklad logistická podpora, odstraňovanie mín či streľba zo zbraní.

Zástancovia takýchto poloautomatických zariadení argumentujú, že ich využívanie pomáha chrániť životy vojakov. Kritici považujú za nebezpečné, že roboty fakticky dostávajú právomoc rozhodovať o živote a smrti.

Bonnie Dochertyová z ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) varovala, že takéto zariadenia nevedia spoľahlivo odlíšiť bojovníkov od civilistov. "Stroje nedokážu pochopiť hodnotu ľudského života, čo podkopáva ľudskú dôstojnosť a porušujú zákony zamerané na ochranu ľudských práv," uviedla Dochertyová.

Čína sa vysmieva USA: "Z vašej vojenskej techniky si teraz Taliban urobil ihrisko"
13 | 09 | 2021 | Diana Zaťková