Arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ poďakoval pápežovi za návštevu
14 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

V Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je "Peter z Ríma" po celé stáročia veľmi milovaný. Vo svojom záverečnom ďakovnom príhovore po liturgii sv. Jána Zlatoústeho v Prešove to pápežovi Františkovi povedal prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ. Poďakoval sa mu za návštevu katolíkov byzantského obradu na Slovensku v Prešove, v sídle Gréckokatolíckej metropolie sui iuris.


Babjak vo svojom príhovore poznamenal, že sa tešia návšteve pápeža, pri ktorej predsedal svätej liturgii. "Budeme uvažovať nad Božím slovom, ktoré zaznelo z vašich úst, a vytrysklo z vášho srdca a budeme si ho vštepovať do srdca, aby v nás roznecovalo ešte väčšiu lásku a vernosť k Pánu Ježišovi, k Presvätej Bohorodičke, Ježišovmu krížu, i k vám, drahý Svätý Otče," uviedol vo svojom príhovore Babjak.

Ako ďalej doplnil, ľudia sa budú modliť za pápežovo apoštolské dielo, ktoré koná po celom svete. "Vieme, s akou láskou sa ujímate marginalizovaných ľudí, ako ich milujete, práve preto že trpia a pripodobňujú sa samému Ježišovi Kristovi, ktorý nás vykúpil svojou smrťou na kríži a slávnym Zmŕtvychvstaním," doplnil Babjak a povedal, že sa za pápeža Františka modlia, aby ho Pán ešte dlho rokov zachoval pri vedení cirkvi.

Farizeji sa prisali na pápeža a predvádzajú svoju svätosť, píše Anna Belousovová
"Farizeji. Toto slovo ma napadlo, keď som si prečítala reakcie politikov na príhovor pápeža v záhrade prezidentského paláca." Začína rovno k veci Anna Belousovová. (Pozn.red. HD: "Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo sa podobáte... Čítať ďalej
14 | 09 | 2021 | Ivan Brožík