Čína sa vysmieva USA: "Z vašej vojenskej techniky si teraz Taliban urobil ihrisko"
13 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia sa vysmial USA a ich chaotickému kolapsu afganského režimu podporovaného Washingtonom, ktorý po sebe zanechali. Hovorca zdieľal zábery vojakov Talibanu, ktorí ako hojdačku používali zhabané lietadlá, informuje portál RT.


Ihrisko Talibanu



Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian vo štvrtok zverejnil na svojom twitterovom účte video, v ktorom tvrdí, že Afganistan je „cintorínom USA a ich vojenských strojov“. Ako zdôraznil diplomat, video ukazuje vojská Talibanu, ako si viažu lano na krídlo zhabaného lietadla a používajú ho ako hojdačku.

Rozumie sa, že lietadlo zhabali sily Talibanu z majetku afganskej vlády podporovanej USA. Islamistická skupina, ktorá teraz ovláda Afganistan, počas rýchleho postupu v letných mesiacoch zachytila ​​obrovské množstvo amerického a západného vojenského hardvéru.

Aj keď bola veľká časť zničená počas chaotického sťahovania, Taliban zdedil miliardy dolárov z NATO a afganskej armády.

Putin: Západ vytvoril v Afganistane neporiadok, no s následkami sa musí vysporiadať celý svet
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Obrovská korisť

Podľa Defense News s odvolaním sa na júlovú správu špeciálneho generálneho inšpektora pre obnovu Afganistanu, afganské vojenské letectvo vlastnilo 23 útočných lietadiel A-29, štyri dopravné lietadlá C-130 a 33 militarizovaných verzií Cessny. Prevádzkovalo tiež asi 150 helikoptér, vrátane americkej úžitkovej helikoptéry UH-60 Black Hawk a sovietskeho Mi-17.

Taliban nedávno usporiadal sprievod v Kandaháre a predvádzal korisť svojho snaženia. Uvádza sa, že v súčasnosti vlastní až 2 000 obrnených vozidiel.

Zhao, ktorého diplomatická kariéra narástla opakovaným trollovaním Washingtonu, často komentoval stiahnutie sa USA z Afganistanu a porovnával ho s neúspešnou vojnou vo Vietname.

"Je to geriatrický tyran": Republikáni odsúdili Bidenovu povinnosť očkovania ako „absolútne protiústavnú“
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková