Okolnosti Pčolinskému nahrávajú! Koľko môže vysúdiť od štátu za kolúznu väzbu bez dôkazov?
12 | 09 | 2021 I Tibor Sipos
Kolúznu väzbu bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského môže a nakoniec zrejme preplatí štát. Trvá na tom poškodený a potvrdzujú to aj slová advokátky Marici Pirošíkovej, informuje Pluska.

„Porušenie vnútroštátneho práva automaticky zakladá nárok na odškodnenie podľa dohovoru.“ Tvrdí to bývalá zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková. O výške odškodného rozhoduje niekoľko faktorov, pričom mnohé z nich v tomto prípade prepustenému exšéfovi SIS nahrávajú.

„Výška nemajetkovej ujmy v peniazoch sa určuje s prihliadnutím najmä na osobu poškodeného, prostredie, v ktorom žije a pracuje, závažnosť následkov,“ vymenúva Pirošíková. Tá si konkrétnu sumu netrúfne odhadnúť. Podľa informácií vyššie uvedeného portálu sa však suma môže vyšplhať aj nad 100-tisíc eur. Vzhľadom na význam funkcie a dĺžku pobytu vo väzbe, tak niet divu, že niektorí advokáti tipujú päťciferné sumy. Najmä ak sa zohľadňuje dĺžka pobytu v kolúznej väzbe, v tomto prípade 6 mesiacov, či fakt, že bol Pčolinský väznení bez dôkazov.

Exkluzívny rozhovor s Vladimírom Pčolinským, ktorý poskytol pre televíziu JOJ
O funkciu prišiel za kontroverzných okolností. Za diskutabilných okolností sa dostal aj na slobodu. Vladimír Pčolinský, ako informoval redaktor televízie JOJ Samuel Migaľ, je na slobode týždeň. A prijal pozvanie do štúdia. Rozhovor trval hodinu.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová