Uličky Vlkolínca v sobotu žijú remeslami a ľudovou muzikou
11 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prácu hrnčiara, tkáčky, košikára či drotárky uvidia v sobotu návštevníci podhorskej osady Vlkolínec pri Ružomberku. Mesto tam pripravuje podujatie Remeslobranie vo Vlkolínci. Cieľom je priblížiť tradície, ktoré po generácie dedili potomkovia pôvodných osídlení na Liptove.


"Remeslobranie nahradí obľúbené podujatie Nedeľa vo Vlkolínci. Komornejšie a tichšie Remeslobranie vo Vlkolínci sa uskutoční počas celého dňa, v čase od 10.00 do 17.00 h. Návštevníkom sa predstavia ľudoví remeselníci - tešiť sa môžu na hrnčiara, tkáčku, paličkovanie, sviečky zo včelieho vosku, samorasty, fujary, drevené misky, priadku, košikára, drotárku, plstenie, ľudové výrobky z kože a ukážky výroby ručného papiera," uviedla Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Príbehy spojené s Vlkolíncom porozpráva certifikovaný sprievodca cestovného ruchu. Pre návštevníkov sú pripravené aj hudobné vstupy ľudovej muziky folklórneho súboru Liptov a heligonkára Petra Pribiloviča. Ako sprievodné podujatie bude v areáli výstava ovocia a zeleniny.

"Remeslobranie je vhodné pre jednotlivcov aj pre rodiny s deťmi. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa uskutoční za sprísneného režimu a všetci návštevníci budú musieť dodržiavať aktuálne platné opatrenia," doplnil hovorca mesta Viktor Mydlo. Počas podujatia nebudú otvorené žiadne stánky s občerstvením, gastronomické služby bude poskytovať len tamojšia reštaurácia.

Prílet pápeža na Slovensko využili aj občianske združenia: Žiadajú odluku cirkví od štátu
Už najbližšiu nedeľu zavíta na Slovensko pápež František. A práve v nedeľu plánujú občianske združenia zorganizovať na Námestí SNP v Bratislave demonštráciu za odluku cirkví od štátu. Informujú o tom organizátori na sociálnej... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Diana Zaťková