Rakety a tanky sú rozmiestnené po polovici Európy. Začali sa obrovské vojnové hry ruských a bieloruských jednotiek
11 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Takmer sto tisíc ruských a bieloruských vojakov, námorníkov a letcov je nasadených na obrovské vojnové hry. Pokrývajú polovicu šírky Európy. A zahŕňajú stovky lietadiel, obrnených vozidiel a dokonca aj raketových systémov, informuje portál RT.



Zapad - 2021



Vo vyhlásení zverejnenom v piatok moskovské ministerstvo obrany potvrdilo, že cvičenia Zapad-2021 sa začali na 14 samostatných cvičiskách od Baltského mora po stredoruské mestá ako Voronež a Nižný Novgorod.

Zúčastňujú sa na nich jednotky z bývalých sovietskych republík vrátane Arménska, Kazachstanu a Kirgizska, ako aj personál z Indie a Mongolska. Účastníkmi sú aj delegácie dôstojníkov z Číny, Pakistanu, Vietnamu a Mjanmarska.

Rakúsky vzdušný priestor narušilo lietadlo NATO letiace v malej výške
Lietadlo Severoatlantickej aliancie (NATO) Boeing C-17 v piatok "masívne" narušilo vzdušný priestor Rakúska. Preletelo nad jazerom Attersee neďaleko Salzburgu vo výške len 1000 metrov namiesto predpísaných 10.000 metrov. Oznámilo to rakúske... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

V súlade s medzinárodným právom

Moskovskí vojenskí velitelia však trvajú na tom, že zatiaľ čo cvičenia zahŕňajú veľký počet letiek a vojenského hardvéru, počet vojakov zapojených do jedného súboru cvičení neprekračuje 6 400 ľudí, v súlade s požiadavkami medzinárodného práva.

Cieľom cvičení je demonštrovať a otestovať úroveň bojaschopnosti ruských a bieloruských jednotiek na obranu Únie, ktorá oba národy spája.

Vojnové hry prichádzajú uprostred stupňujúceho sa napätia medzi Západom a Ruskom spolu s Bieloruskom. Do cvičení sa zapája množstvo námorných lodí, pričom vojnové lode, raketové krížniky a torpédoborce, ako aj ponorky, sa v rámci suchej jazdy potenciálneho konfliktu vydávajú do Baltského mora.

Veľvyslanca USA v Rusku si predvolali pre "preukázateľné zasahovanie" do volieb
Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo veľvyslanca USA v Rusku Johna Sullivana, aby ho upozornilo na "neprípustnosť zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska". Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR