Veľvyslanca USA v Rusku si predvolali pre "preukázateľné zasahovanie" do volieb
10 | 09 | 2021 I TASR

 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo veľvyslanca USA v Rusku Johna Sullivana, aby ho upozornilo na "neprípustnosť zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska".


"Počas rozhovoru (so Sullivanom) bolo zdôraznené, že ruská strana má nevyvrátiteľné dôkazy o porušovaní ruskej legislatívy", ktorého sa dopustili "americkí digitálni giganti v súvislosti s prípravou a konaním volieb do Štátnej dumy", dolnej komory ruského parlamentu, uvádza sa podľa Interfaxu vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa diplomatického rezortu sa na stretnutí rokovalo o ďalších otázkach bilaterálneho charakteru.

Interfax vo svojej správe súčasne citoval z vyhlásenia zverejneného americkou diplomatickou misiou v Moskve.

Uvádza sa v ňom, že Sullivan sa stretol s námestníkom ruského ministerstva zahraničných vecí Sergejom Riabkovom "s cieľom prediskutovať široké spektrum bilaterálnych otázok na podporu úsilia prezidenta USA Joea Bidena" budovať s Ruskom predvídateľné a stabilné vzťahy.

Kto a kde nás okráda? Gazprom predáva plyn Európe za tretinu jeho aktuálnej ceny
Niekto sa na súčasnej situácii dobre nabaľuje. Ruský exportér plynu do Európy ho predáva za 220 dolárov za tisíc kubíkov. V Európe však redistribučná cena plynu od Gazpromu včera dosiahla rekordných 700 dolárov za také isté množstvo. Pripadá vám... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Americké zasahovanie do ruských volieb

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová neskôr na svojom konte na sociálnej sieti Telegram napísala, že "je iba jeden dôvod (predvolania Sullivana) - zasahovanie do ruských volieb. Dúfame, že to americkí diplomati oznámia Washingtonu."

Interfax dodal, že Sullivan bol v piatok predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí, kde strávil asi 20 minút. Svoju návštevu pred novinármi nijako nekomentoval.

Za zdražovanie sa poďakujme "svetlému vzoru" - USA, tvrdia Rusi
Pocítil to každý. Nielen automobilky. Zdraželo maslo, zdražel olej, hore letia ceny aj iných, ako spomínaných potravín. Nad tým, čo zaplatíme za energie, zaplačeme už pri najbližšom vyúčtovaní. Nadväzne zdražejú služby, doprava. Inflačná cenová... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Ruské médiá iba hádali dôvod predvolania amerického diplomata

Ruské médiá predtým špekulovali, že Sullivan bol predvolaný, aby mu ruský rezort diplomacie tlmočil protest v súvislosti s tým, že niekoľkým ruským novinárom odmietli v USA udeliť akreditáciu na podujatie v New Yorku organizované pri príležitosti 20. výročie teroristických útokov na USA.

Vzťahy medzi Západom a Ruskom sa za posledné desaťročie výrazne vyostrili. Súvisí to s anexiou Krymského polostrova Ruskom v roku 2014, podporou separatistov na východnej Ukrajine a angažovaním sa Ruska vo vojenskom konflikte v Sýrii. Medzi ďalšie zdroje napätia patria aj ruské dezinformačné kampane a Rusku pripisované kybernetické útoky, rovnako ako pokusy o zasahovanie do demokratických procesov na Západe i prenasledovanie demokratickej opozície v Rusku.