Liberalizmus pohltil moju univerzitu. Významný profesor z USA rezignoval kvôli ideologizáci vzdelanie
11 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič

Profesor filozofie Peter Boghossian vo svojom rezignačnom liste odhalil skutočné dôvody, ktoré ho prinútili opustiť univerzitu v Portlande. Podľa jeho slov, v posledných rokoch vzdelávací proces podľahol ideologickým trendom, čo mu znemožnilo podporovať zásady kritického myslenia a nezávislého výskumu na svojej univerzite.


Americký profesor Peter Boghossian, ktorý dlhé roky vyučoval filozofiu na univerzite v Portlande, sa pred niekoľkými dňami rozhodol rezignovať. Vo svojom liste zverejnenom na internete profesor podrobne vysvetľuje, čo sa stalo a čo bolo tou povestnou poslednou kvapkou, ktoru pretiekol jeho pohár trpezlivosti.

Prof. Peter Boghossian / Twitter (self)


Hneď na začiatku svojho textu Boghossian uviedol, že jeho univerzita obetovala vlastné ideály v mene ideológie, a že chorobný liberalizmus ("illiberalism") pohltil celú univerzitu v Portlande.

Podľa vlastných slov, Peter Boghossian vždy usiloval o to, aby jeho študenti boli schopní kriticky myslieť a aby rešpektovali odlišné názory. V žiadnom prípade jeho úlohou nebolo viesť svojich študentov smerom k vopred určenému záveru a vsugerovať im akékoľvek ideologické myslenie.

Martina Valachová: Peniaze, egá a samolepky. Tak fungujú politické strany
Politické strany, ktoré majú svojich členov, používajú podľa Martiny Valachovej, šéfredaktorky online magazínu 40Plus, lepidlo, ktorým sú peniaze. "Peniaze vedia držať pohromade. Nech si kto chce vykrikuje, aké chce heslá. Toto lepidlo je... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


Postupom času sa však atmosféra na univerzite zásadne zmenila. Neprišlo to naraz. Dialo sa to postupne, krôčik za krôčikom, až bolo neskoro už pokazené naprávať. Dnes je situácia na univerzite pre profesora Boghossiana neprijateľná a on osobne tam už nevidí svoje miesto.
Diskriminácia nepohodlných

"Krôčik po krôčiku, univerzita znemožnila akýkoľvek nezávislý intelektuálny proces. Premenila sa postupone z bašty slobodného bádania na továreň sociálnej spravodlivosti, kde kľúčovými kategóriami výskumu sa stali témy rasy, pohlavia a obetí, a konečným výsledkom pocit krivdy a rozdelenia spoločnosti, "píše americký profesor.



Ako ďalej uvádza Boghossian, vedenie fakulty a univerzity nahráva týmto tendenciám a presadzuje neznášanlivosť voči názorom a presvedčeniu, ktoré sú v rozpore s mainstreamovú ideológiou. V dôsledku takéhoto prístupu sa už študenti obávajú hovoriť úprimne a otvorene vyjadrovať svoje skutočné názory.

"Ja som si všimol prvých príznakov chorobného liberalizmu, ktorý v súčasnej dobe plne pohltil akademické prostredie, ešte na začiatku svojho pôsobenia na univerzite. Bol som svedkom situácie, keď študenti odmietli venovať pozornosť odlišným názorom.

Otázky zo strany fakulty na  v rámci témy rozmanitosti, ktoré spochybňovali oficiálne mainstreamové stanoviská, boli ustavične zavrhované. Tí, ktorí žiadali o odôvodnenie novej politiky, boli osočovaní z mikroagresie. Nakoniec boli profesori obviňovaní zo zaslepenosti a boli im vyčítané predsudky kvôli tomu, že odporúčali všeobecné uznávané texty, napísané európskymi filozofmi či proste tými, kto mal bielu farbu pleti," poznamenal profesor.

"Za očkovaním je len prachsprostý biznis" - v českej tlači dominuje Robert Fico
Zdalo by sa, že mediálnemu záujmu bude dominovať výročie útokov na "dvojičky". Nie je to tak. V Českej republike žne vlnu mimoriadneho záujmu Robert Fico. Nie náhodou - médiá citujú jeho výrok - "za očkovaním je len bohapustý (doslova... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Ivan Brožík