„Zaútočili na nás a zabili naše deti“: Smútiaci afgánski rodičia požadujú spravodlivé vyšetrenie útoku
10 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Aj keď to nevráti ich deti, spravodlivé vyšetrovanie prinajmenšom prinavráti ich česť, uviedli pre portál RT dvaja afgánski otcovia z rodiny, ktorá utrpela škody pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Kábule.


Prezident Joe Biden vyzval amerických veliteľov v Afganistane, aby sa „pred ničím nezastavili“ a prinútili ISIS-K (provincia Khorasan Islamského štátu) zaplatiť za smrť 13 amerických vojakov, ktorí zahynuli spolu so 169 Afgancami pri samovražednom útoku 26. augusta.

Odveta prišla o niekoľko dní neskôr, práve keď sa americké sily chystali dokončiť svoju evakuáciu z Afganistanu. Uskutočnil sa útok dronom ktorý sa zameriaval na teroristov ISIS-K v snahe ochromiť ich schopnosť vykonávať ďalšie útoky.

Čoskoro sa však objavili správy, že pri útoku zahynulo niekoľko členov afganskej rodiny, ktorí sa zišli na oslave vo svojom dome v Kábule. Raketa v okamihu pripravila o život 10 civilistov, vrátane siedmich detí. Najmladšou z obetí boli dve dievčatá Malika a Sumaya, obe mali iba dva roky.



"Ráno po bombovom útoku prišla za mnou, pobozkala ma, a povedala: "Dobré ráno, otec." "Bolo to naše posledné stretnutie. Už ju nikdy neuvidím,“ spomína Emal Akhmadi, zničený rodič Maliky.

Pozostalí rodinní príslušníci sú po útoku stále „v šoku“. Pričom sa jednoducho nemôžu vrátiť do svojho domu, kde sú „časti detských tiel“ roztrúsené po okolí, povedal Akhmadi pre RT. "Psychicky nie sme na tom dobre. Ženy sú ticho. Nič nehovoria."

Otec Sumaya označil americký útok za „hlúpu myšlienku“ a objasnil, že rodina nemá žiadne väzby s ISIS-K.

"Bez akéhokoľvek dôkazu, bez akéhokoľvek vyšetrovania na nás zaútočili a zabili naše deti a my im to nikdy neodpustíme," ďalej poznamenal.

Svet bol „zaočkovaný proti vírusu nacizmu“ počas 2. svetovej vojny, ale imunita v krajinách ako Ukrajina zaniká, tvrdí Lavrov
Prudký nárast počtu prípadov rusofóbie a úsilia o oživenie nacistov ukazuje, že ľudia zabúdajú na ponaučenia z 2. svetovej vojny a smerujú späť ku katastrofe, tvrdí najvyššie postavený ruský diplomat, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Lukáš Leca