Za zdražovanie sa poďakujme "svetlému vzoru" - USA, tvrdia Rusi
10 | 09 | 2021 I Ivan Brožík

Pocítil to každý. Nielen automobilky. Zdraželo maslo, zdražel olej, hore letia ceny aj iných, ako spomínaných potravín. Nad tým, čo zaplatíme za energie, zaplačeme už pri najbližšom vyúčtovaní. Nadväzne zdražejú služby, doprava. Inflačná cenová špirála sa rozkrútila a to je ešte len začiatok. Kto je na vine? Ruskí ekonómovia ponúkajú jedno vysvetlenie.


"Spojené štáty zašli príliš ďaleko v objeme stimulov pre ekonomiku v čase koronakrízy. To viedlo ku globálnemu nárastu inflácie." Vyhlásil to podľa portálu srspol.sk poradca ruského prezidenta Vladimira Putina a exminister ekonomického rozvoja RF Maxim Oreškin počas plenárneho zasadnutia Moskovského finančného fóra.
Stimuly áno, ale nie živelné!

"Reakcia makroekonomickej politiky na krízu by mala byť úmerná rozsahu ekonomických problémov. Pokiaľ máte najhlbšiu recesiu od druhej svetovej vojny, potom by odpovede mali byť rovnako veľké. Tu, domnievam sa, Rusko našlo optimálnu výšku a veľkosť stimulov a ich štruktúry. To mu umožnilo v skutočnosti obnoviť ekonomiku o niečo skôr ako rok, " povedal podľa citovaného zdroja na zasadaní Moskovského finančného fóra Maxim Oreškin.
Rekordné tlačenie peňazí a inflácia

"Ale napríklad Spojené štáty, ktoré majú dva roky po sebe rozpočtový deficit 15 percent HDP ... Spojené štáty  prehnali rozsah stimulačných opatrení, ktorých výsledkom je globálna vlna inflácie," poznamenal.

Prezidentov poradca sa podľa citovaného zdroja  domnieva, že v takýchto krízach nemôže mať riskantná menová politika rýchly pozitívny vplyv.
Treba pomôcť ľuďom

"A preto aktívne zapojenie fiškálnych stimulov či už prostredníctvom úverovej podpory, alebo napríklad prostredníctvom priamych platieb občanom, je to, čo umožnilo dosiahnuť počas krízy maximálny efekt," vysvetlil na odbornom podujatí Oreškin.

Podľa prezidentovho poradcu ruskú ekonomiku "vytiahli" programy dotovaných hypoték a priamych platieb občanom a podnikom, o čom prezident vlani rozhodol, aj keď sa o nich viedli pomerne búrlivé diskusie.

Podľa Maxima Oreškina je dôležité "stanoviť správnu diagnózu" a pochopiť, ako funguje mechanizmus ekonomiky - to umožní urobiť správne rozhodnutia v makroekonomickej politike.

Vrchol krízy sme ešte nedosiahli: Po pandémii COVID-19 prichádza zdražovanie potravín a hlad
Kvôli kríze spôsobenej pandémiou COVID-19 dochádza k bezprecedentnému rastu cien potravín na celom svete. Populácia zároveň prišla o významnú časť svojich príjmov, informuje portál PZ. Čítať ďalej
13 | 07 | 2021 | Tibor Sipos