Vnuk ruského generála poukázal na „nekompetentnosť“ pri odchode USA z Afganistanu
10 | 09 | 2021 I Diana Zaťková
Zatiaľ čo sa Bidenova administratíva chválila tým, že dostala z Afganistanu 124 000 ľudí, vnuk slávneho ruského generála označil ústup USA za absolútnu blamáž v porovnaní s výkonom jeho cárskeho predka, informuje portál RT.




Letecká preprava z Kábulu sa začala 14. augusta a skončila 30. augusta. Niekoľko Američanov a mnoho ďalších Afgancov, ktorí im počas 20-ročnej okupácie pomáhali, tak zostalo v Afganistane kontrolovanom Talibanom. Prezident Joe Biden to stále považuje za „mimoriadny úspech“ a tvrdí, že žiadny národ nikdy nič podobné neurobil.
Legendárny Čierny barón

Peter Basilevskij, vnuk legendárneho „Čierneho baróna“ ruskej občianskej vojny, však v liste, ktorý vo štvrtok zverejnil Wall Street Journal, vyjadril svoj nesúhlas.

„Môj starý otec, generálporučík Pjotr N. Wrangel, s nekonečne menším počtom zdrojov v ruskej protiboľševickej Bielej armáde, v novembri 1920 evakuoval z Krymu 150 000 civilistov a vojakov, vrátane 7 tisíc detí, zoči-voči postupujúcej Červenej armáde. Bol to úplne posledný človek, ktorý odišiel dve hodiny pred vstupom Červenej armády do Sevastopolu,“ napísal Basilevskij, ktorý žije v Pensylvánii. "Rozdiel bol v plánovaní a predvídavosti - a byrokratickej nekompetentnosti americkej vlády v Afganistane."

Biden druhýkrát telefonoval so Si Ťin-pchingom, hovorili o ekonomike i pandémii
Americký prezident Joe Biden absolvoval po siedmich mesiacoch vo štvrtok večer miestneho času svoj druhý telefonický rozhovor s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obaja lídri sa počas 90-minútového telefonátu zhodli na potrebe zaistiť, aby... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Mali na to 12 rokov

Potom, čo Obamova administratíva odstúpila od afganskej politiky, mali USA 12 rokov na plánovanie odchodu. „Zdá sa zrejmé“, že potrebné nasadenie vojsk a metódy vystopovania amerických občanov a Afgancov, ktorí potrebovali utečenecké víza, by sa mali riešiť vopred, napísal Basilevskij.

Wrangel, dôstojník jazdectva, ktorý sa počas prvej svetovej vojny dostal z hodnosti kapitána na generála, sa v roku 1917 pripojil k „Bielej armáde“ - frakcii, ktorá sa snažila zabrániť komunistickým „červeným“ v ovládnutí Ruska.

Putin a Lukašenko v Kremli rokovali o prehĺbení integrácie svojich štátov
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v moskovskom Kremli prijal Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Na spoločnom stretnutí mali okrem iného diskutovať o plánoch integrácie v rámci spoločného zväzového... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR


Velil úspešným zásahom na Kaukaze a pozdĺž Volgy, ako aj ofenzíve na Moskvu v roku 1919. Bolševici ho prezývali „Čierny barón“ a je zvečnený v pochodovej piesni „Červená armáda je silnejšia ako všetky“.

Po evakuácii takmer 150 tisíc vojakov a civilistov z Krymu v roku 1920 sa Wrangel na palube približne 126 lodí a člnov stal vodcom ruských emigrantov v Európe až do svojej smrti v roku 1928. Pochovaný je v srbskom Belehrade.

Maďarsko ponúklo Poľsku pomoc pri ochrane hraníc s Bieloruskom
Maďarská vláda ponúkla Poľsku pomoc pri ochrane hraníc s Bieloruskom v snahe zabrániť ilegálnej migrácii. Oznámil to vo štvrtok maďarský prezident János Áder po rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý navštívil Budapešť, informovala... Čítať ďalej
10 | 09 | 2021 | TASR