Ministerstvo financií USA by mohlo zlyhať, varuje americká ministerka financií
09 | 09 | 2021 I Lukáš Leca

Americká ministerka financií Janet Yellenová varovala Kongres, že USA smerujú k vyčerpaniu svojich zdrojov. Ide o varovanie, ktoré bolo vydané už mnohokrát, pričom problém vždy vyrieši tlačiareň peňazí Fedu, informuje portál RT.


V stredajšom liste predsedkyni parlamentu Nancy Pelosiovej Yellenová varovala, že zlyhanie príde skôr než malo. V októbri by dokonca mohli zmiznúť aj núdzové finančné zdroje krajiny.

USA môžu byť „neschopné splniť svoje záväzky po prvýkrát v našej histórii“, napísala Yellenová. Dodala, že všetka dostupná „hotovosť" a „mimoriadne opatrenia“, ktoré boli v minulosti uplatnené, budú čoskoro vyčerpané.

Oneskorenie zvýšenia stropu dlhu by nielenže spôsobilo, že by federálna vláda vyzerala nezodpovedne - ale „pravdepodobne by to spôsobilo nenapraviteľné škody na americkej ekonomike a globálnych finančných trhoch“, napísala Yellenová. Dodala, že v hre je „dôvera obchodu a spotrebiteľov“.

Takmer 70% nezaočkovaných Američanov by radšej opustilo prácu, ako by malo absolvovať povinné očkovanie
Nový prieskum zistil, že takmer 70% nezaočkovaných Američanov radšej opustí zamestnanie, než by sa malo podrobiť povinnému očkovaniu. Ďalší prieskum naznačuje, že viac ako 50% spoločností plánuje zaviesť takúto požiadavku do konca roka, informuje... Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Lukáš Leca


Stredajší štátny dlh USA predstavuje viac ako 28,8 bilióna dolárov v porovnaní s úbohými daňovými príjmami 3,85 bilióna dolárov.

Avšak krajine nie je cudzie ani zvýšenie stropu dlhu. Od svojho založenia v roku 1917 sa Kongres snažil zvýšiť, predĺžiť alebo zrevidovať limit dlhu viac ako 100-krát. Nikdy nebol znížený.

Kongres zmrazil strop dlhu na 22 biliónov dolárov v roku 2019 ako súčasť dvojročnej rozpočtovej dohody s Trumpovou administratívou. Pozastavenie sa skončilo v roku 2021, pričom vláda nemala lepšiu pozíciu na riešenie zníženia nákladov na výdavky.

Svet bol „zaočkovaný proti vírusu nacizmu“ počas 2. svetovej vojny, ale imunita v krajinách ako Ukrajina zaniká, tvrdí Lavrov
Prudký nárast počtu prípadov rusofóbie a úsilia o oživenie nacistov ukazuje, že ľudia zabúdajú na ponaučenia z 2. svetovej vojny a smerujú späť ku katastrofe, tvrdí najvyššie postavený ruský diplomat, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2021 | Lukáš Leca