Ako sa militaristi ako Čaputová a spol. pozrú pápežovi, ako zástancovi mieru, do očí? Pýta sa Chmelár
09 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Návšteva hlavy katolíckej cirkvi sa nezadržateľne blíži. Na Slovensku sa však stretnú dva paradoxy. Pápež František, ktorý odsudzuje vojny a násilie, a naši vládni predstavitelia, vrátane prezidentky, ktorí sa bratríčkujú s najvojnovejším štátom – USA, a navyše na zborenie dávajú obrovské milióny.


Paradox v zrovnaní svätého otca a našich predstaviteľov „mierovej politiky“ si v statuse a v komentári pre casopisargument.cz všíma aj historik a mediálny a politický analytik Eduard Chmelár. A toto zrovnanie vyznieva nielen naozaj zaujímavo, ale najmä jasne v prospech pápeža Františka.
Pápež František by si za svoje zásadné postoje zaslúžil udelenie Nobelovej ceny za mier

„S mierovým pápežom sa chystajú zísť všetci poprední slovenskí militaristi, vojnoví štváči, zbrojárski lobisti... a pokrytci,“ konštatuje hneď v úvode svojho komentára Chmelár, ktorý pápeža Františka považuje za najvýraznejší hlas mieru v súčasnom svete. „Taký výrazný, že by si za svoje zásadové postoje a komplexné chápanie problematiky zaslúžil aj udelenie Nobelovej ceny za mier,“ píše politický analytik. Podľa neho je paradoxné, ale v našom pokryteckom svete vôbec nie prekvapujúce, že sa s ním na pozvanie prezidentky stretnú v prezidentskej záhrade v Bratislave hlavne tí, ktorí túto jeho agendu nezdieľajú, priamo jej odporujú alebo sa tvária, že neexistuje.

Minulý týždeň spôsobil pápež František menší rozruch tým, keď v rozhovore pre jednu španielsku katolícku rozhlasovú stanicu využil kritiku Západu za vojnu v Afganistane na to, aby citoval slová „jednej z najväčších politických osobností sveta“ – Vladimíra Putina, ktorý povedal: „Je potrebné zastaviť nezodpovednú politiku vnucovania vlastných hodnôt iným a pokusy vybudovať demokraciu v iných krajinách na základe vonkajších modelov bez toho, aby sa zohľadnili historické, etnické a náboženské otázky, pričom sa úplne ignorovali tradície iných národov.“

Eduard Chmelár: "Hanba vám, darebáci, nemáte úctu k ničomu! Bojíte sa hnevu ľudí?"
"Na pápeža ste ochotní pustiť desaťtisíce, a tu sa nenašlo miesto ani pre pozostalých padlých hrdinov? Puknuté srdce Múzea SNP, ktoré chcete rozparcelovať na franforce, je dnes symbolickejšie než kedykoľvek predtým. Za toto naši starí otcovia a... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

USA ani žiadny iný štát už nenájde vo Vatikáne spojenca ich imperiálnych vojen

Podľa Chmelára nie je náhoda, že pápež si osvojil práve Putinovu optiku hodnotenia vývoja v Afganistane. „Vatikán považuje za prioritu a cieľ zabrániť vojne v akejkoľvek podobe. Nikto nemôže ani len pomyslieť na to, že by z Vatikánu prišlo požehnanie na vojnu. USA, ale ani nijaký iný štát už nenájde vo Vatikáne servilného spojenca ich imperiálnych vojen,“ zhodnotil Chmelár úsilie Vatikánu o mier vo svete. Zároveň považuje za zvlášť dôležité, že pápež František rozumie začarovanému kruhu vojnovej mašinérie viac ako akýkoľvek mierový aktivista.

„Pýtam sa, ako je možné, že skupiny, ktoré sa považujú za teroristické, majú také sofistikované zbrane,“ položil si svätý otec pred niekoľkými rokmi v súvislosti so vznikom Islamského štátu rečnícku otázku a nečakal na ňu odpoveď. „On veľmi dobre vie, odkiaľ pochádzajú. Svoju otázku cielil na hlavných vinníkov irackej katastrofy. Predovšetkým na Spojené štáty, ktoré sa ciele svojho zbrojárskeho priemyslu už ani neusilujú zabaliť do moralizujúcich fráz.

No nielen na nich. Islamský štát dostával zbrane od najdôležitejších saudských darcov. Pápež František pochopil, že nestabilita na Blízkom východe vyhovuje predovšetkým zbrojárskemu priemyslu. A rozhodol sa, že falošný postoj západných politických elít už nebude tolerovať,“ uvádza Chmelár, ktorého „trochu“ prekvapilo aj niečo iné.

Chmelár: Nepohodlné názory sú potláčané, nepohodlní ľudia sú umlčiavaní
"Je až neskutočné, ako sa kolektívne navzájom klameme. Takzvané západné elity nechcú nič priznať, akoby tušili, že toto nie je len koniec jednej špinavej vojny, že to môže otriasť celým imperiálnym systémom. A ich vlastným postavením. Preto je pre... Čítať ďalej
21 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Prezidentka Čaputová je, na rozdiel od pápeža, dlhodobou zástankyňou militarizmu

„Trochu ma prekvapil vrúcny vzťah pápeža Františka k slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej. Čaputová je totiž dlhodobou zástankyňou militarizmu. Naposledy sa pred troma mesiacmi na bruselskom fóre vyslovila za viac investícií tak do zbrojenia, ako aj do samotného NATO,“ konštatuje analytik a dodáva: „Je to o to obludnejšie, že sa sama štylizuje do pózy bojovníčky proti klimatickým zmenám, hoci odborníci z tejto oblasti dlhodobo upozorňujú, že vysoké náklady na riešenie tejto problematiky nebude možné zvládnuť bez radikálneho zníženia zbrojenia.“

Zuzana Čaputová podľa Chmelára rada poučuje ľudí, ako by sa mali správať v bežnom živote. Ale nikdy, naozaj nikdy si netrúfla na priemyselné korporácie, zbrojárske koncerny a mocných tohto sveta. „Nie je to len prejav nepochopenia a nespravodlivosti, je to prejav čistého pokrytectva, ktorý sa pápežovi Františkovi tak veľmi hnusí,“ upozorňuje politický analytik, podľa ktorého o nič lepšie na tom nie sú ani členovia vlády, ktorí sa na príchod hlavy katolíckej cirkvi tak veľmi tešia.

Zahraničie o Slovensku: Vynucovanie povinného očkovania návštevou pápeža na Slovákov nezabralo
09 | 09 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pápež sa nestretne s mierovými aktivistami, ktorí mu chceli odovzdať mierovú cenu

„Minister zahraničných vecí Ivan Korčok si kladie otázku, ako sa na Slovensku praktizujú kresťanské hodnoty, keď nechápeme posolstvo pápeža, že „očkovanie je prejavom lásky“. Dnes však aj s jeho aktívnym prispením schválila vláda nákup vojenskej techniky za takmer 2 miliardy eur! Viete si predstaviť za súčasnej situácie zbytočnejšie vyhodené peniaze? Ako sa chcú títo pokrytci, ktorí roztáčajú šialené netransparentné kšefty so zbraňami, pozrieť v pondelok do očí pápežovi Františkovi?

Ako sa mu chce pozrieť do očí Zuzana Čaputová, ktorá sa tvári, že jej ide o klímu a v skutočnosti razí zvrátené heslo „zbrane namiesto hračiek“?“ pýta sa Chmelár. Podľa neho je to podobný výsmech, ako keď sa chvastala, že na poslednom summite NATO podporila riešenie klimatickej krízy.

5,4 milióna eur je na pápeža málo, vláda odobrila ďalšie milióny
Na zabezpečenie návštevy pápeža Františka na Slovensku pôjde ďalších 2,2 milióna eur. Tento návrh odobrila vláda v stredu na svojom on-line zasadnutí. Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR


„Je naozaj smutné, že taký hlboko mierumilovný človek akým bezpochyby je pápež František, sa na Slovensku nestretne s mierovými aktivistami, ktorí mu plánovali odovzdať mierovú cenu, ale stretne sa s vojnovými štváčmi, zbrojárskymi lobistami a politickými pokrytcami,“ smeruje Chmelár výčitku na adresu ľudí v okolí pápeža.

„V tomto smere mi ho je trochu ľúto, lebo na dialóg o mieri tam nebude mať partnera. Naopak, snahu vlády nahnať na masové podujatia s pápežom čo najviac ľudí za každú cenu a súčasne zúfalo prosiť ľudí, aby sa zaočkovali, považujem za terajšej epidemickej situácie za ten najšialenejší samovražedný zámer, aký som na Slovensku kedy videl, ktorý sa po odchode najvyššieho predstaviteľa Vatikánu môže zmeniť na čisté peklo,“ konštatuje na samý záver Eduard Chmelár.

Neuveriteľné: Hlavný hygienik Mikas neodporúča ísť na pápeža!
Návšteva pápeža Františka na Slovensku, ale aj v Maďarsku, sa nezadržateľne blíži. Najmä do Maďarska sa chystajú mnohí nezaočkovaní Slováci. Hlavný hygienik však varuje aj všetkých tých, ktorí sa za svätým otcom chystajú u nás. Adresuje im preto... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik