Slovensko má vážny problém: Rozpadá sa nám zdravotníctvo!
08 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Minister zdravotníctva chcel síce nanútiť zdravotníkov na povinné očkovaniu proti COVID-19, lenže hneď z toho aj vycúval. Už takto máme totiž málo nielen lekárov, ale aj zdravotných sestier, a keby z nich ešte nejakí dali výpovede, náš zdravotný systém by sa zrejme zrútiť.


Slovensku chýbajú lekári aj zdravotné sestry. Vlastne aj ostatný zdravotnícky personál. Ako píše portál 1.pluska.sk, tak zle sme na tom neboli ani pred druhou vlnou! Slovensko prišlo od januára do septembra tohto roka o viac než 1300 zdravotných sestier. V čase, keď nastupuje tretia vlna teda reálne hrozí, že o pacientov na lôžkach sa nebude mať kto postarať.
Po druhej vlne Covidu sú sestry traumatizované, vyčerpané a predčasne odchádzajú

Z nášho zdravotníckeho systému odišlo podľa aktuálnych údajov z registra sestier a pôrodných asistentiek od 1. januára do 3. septembra tohto roka 772 sestier a pôrodných asistentiek, pričom ďalších 584 požiadalo o pozastavenie registrácie z dôvodu dlhodobého nevykonávania povolania. Takto sme teda prišli spolu o 1356 zdravotných sestier.

„Ide o 20% nárast odchodu sestier zo systému oproti tomu istému obdobiu v roku 2020, teda v čase pred začiatkom silnej druhej vlny pandémie,“ prezradil Lukáš Kober zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, podľa ktorého tento stav už ohrozuje zdravie, bezpečnosť a životy pacientov. Zatiaľ čo v krajinách EÚ je priemerný počet sestier na 1000 obyvateľov 8,4, u nás je to iba 5,7 sestry.

Keby sme chceli dosiahnuť porovnateľný priemerný počet sestier ako v EÚ, potrebovali by sme ich 46-tisíc, lenže teraz ich reálne pracuje na Slovensku 31 309. Chýb teda viac ako 14-tisíc sestier. Pri týchto číslach je jasné, prečo sa náš rezort obáva ďalšieho odchodu sestier pre prípadné povinné očkovanie. Po druhej vlne pandémie sú sestry traumatizované, vyčerpané a predčasne odchádzajú z profesie, čo pred prípadnou treťou vlnou nie je vôbec pozitívna správa. Krízu v zdravotníctve teda ešte viac prehĺbila koronakríza.

Proti povinnému očkovaniu sa búria zdravotníci aj v USA. Zdravotné sestry dávajú výpovede (VIDEO)
Povinné očkovanie zdravotníkov. Téma, ktorá rezonuje v mnohých krajinách sveta. Odmietajú ho nielen vo Francúzsku, ale, ako ukazuje video, aj v USA. Prirodzene, Slovensko nie je v tomto smere výnimkou, hoci... Čítať ďalej
24 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pandémia je tou poslednou ranou, ktorá môže nášmu zdravotníctvu zlomiť väz

„Tisíce sestier odchádzajú kvôli zlým pracovným podmienkam, nízkym mzdám a nekvalitnému riadeniu jednotlivých pracovísk. Pandémia COVID-19 rozšírila dopyt po sestrách tak ako nikdy pred tým, aj keď do personálnej krízy sme sa dostali už pred niekoľkými rokmi," skonštatoval Kober. Smutné je, že súčasné vedenie ministerstva pred problémom zatvára oči.

„Do dnešného dňa sme neboli informovaní o riešeniach, či pozvaní na rokovania, ktoré budú riešiť tento katastrofálny stav. Náš návrh na úpravu koeficientov na výpočet základnej mzdy, ktoré by zlepšili finančné ohodnotenie sestier, je už na stole ministra zdravotníctva. Musíme však konštatovať, že len slovný prísľub toho, že sa od 1.1. 2022 sestrám mzdy upravia nestačí. Sestry majú byť motivované a spravodlivo ocenené už dnes. Dokonca dnes je už neskoro,“ uviedla šéfka komory sestier Iveta Lazorová.

Prečo nám odchádzajú zdravotníci do zahraničia? Slová zdravotnej sestry pomenúvajú dôvody
Mnohé naše nemocnice nie sú na úrovni 21. storočia, o čom svedčia odchody lekárov a zdravotných sestier do zahraničia. Lákajú ich tam nielen lepšie platy, ale najmä lepšie podmienky na prácu. A práve to je často viac ako peniaze, ktoré za ich nie... Čítať ďalej
14 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Vekový priemer sestier na Slovensku je nelichotivý, dosahuje 47 rokov. Komora registruje stále viac ako 5 290 sestier vo veku nad 60 rokov. Ide o sestry, ktoré môžu už teraz využiť možnosť predčasných dôchodkov. „Ošetrovateľstvo je chrbtovou kostrou zdravotníctva a možno pandémia je tou poslednou ranou, ktorá mu zlomí väz,“ upozorňuje Kober. Žiaľ, exodus sestier bude pokračovať, lebo pandémia bude ošetrovateľskú profesiu aj naďalej oslabovať.

Záujem o štúdium ošetrovateľstva síce mierne narastá, nové sestry – absolventky, ale nedokážu okamžite vykonávať vysokošpecializovné činnosti sestier, na ktoré sú potrebné klinické zručnosti a ďalšie štúdium. Ide o najmä o operačné sestry - inštrumentárky, pediatrické, neonatologické či komunitné sestry, sestry v dialyzačných centrách, psychiatrické sestry, sestry špecialistky v starostlivosti o dospelých (onkológia, chirurgia, vnútorné lekárstvo), a tiež sestry špecialistky pracujúce v anesteziológii a intenzívnej starostlivosti, ktorých nedostatok sa ukázal práve pri liečbe kritických pacientov s COVID-19.

Francúzski zdravotníci, učitelia a hasiči podávajú kvôli povinnému očkovaniu hromadné výpovede (VIDEO)
Povinné očkovanie proti COVID-19 úplne zaslepilo aj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. A to až tak, že ho nariadil všetkým zdravotníkom. Oni sa proti tomu búria. Dávajú hromadné výpovede. Čítať ďalej
12 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik