Diskusia odborníkov z oboch táborov na RTVS bude! Hľadá sa už len formát a hostia
07 | 09 | 2021 I Petra Demková

To, že RTVS sa snaží pripraviť reláciu, po ktorej volal aj spevák zo skupiny Maduar, potvrdila hovorkyňa RTVS. Otázne je, či bude niekto ochotný ísť s Bukovským, Lakotom či Mesíkom debatovať. Sabaka či Bražinová sa už vyjadrili, že do takejto relácie nepôjdu.  



Iniciatívy sa dožadujú objektívnej diskusie

„Za uplynulý mesiac sa na verejnoprávnu televíziu RTVS obrátili dve iniciatívy, ktoré sa dožadujú diskusií o Covide, v ktorých by boli zastúpené aj tzv. opačné názory. Za jednou z nich stojí Juraj Mesík, za druhou skupina Maduar,“ informujú Aktuality.

Proti takémuto nápadu sa okamžite dvihla vlna odporu. Nápad vysmiali analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu, Kovačič Hanzelová nakrútila rozhovor s Matyinkom z Maduaru, kde sa ho snažila strápniť a aj MUDr. Sabaka sa na Facebooku vyjadril, že do žiadnej takej diskusie nepôjde.

Kiskov poradca Baťo sa vysmieva zo slobodnej voľby v očkovaní. „My ass“ píše po anglicky
Ďalší príspevok Kiskovho bývalého poradcu na sociálnej sieti „na úrovni“. Koniec koncov, pri manželovi Baťovej zo ŠÚKL sme si už zvykli. V preklade znamená Baťova reakcia na slobodnú voľbu, niečo ako „mám ju v r..i“. Čítať ďalej
07 | 09 | 2021 | Petra Demková

"Hovorme spolu"

Pred dvoma týždňami iniciatíva „Hovorme spolu“ vyzvala otvoreným listom RTVS, aby umožnili diskusiu širokého spektra odborníkov na tému Covid. Požadujú, aby sa v diskusii  objavili odborníci ako Igor Bukovský, Juraj Mesík či Ján Lakota.

„Iniciatíva žiadala odpoveď od RTVS na svoju výzvu do konca augusta, ale nedostala ju a tak avizovala ďalšie, zatiaľ nešpecifikované, kroky. Medzičasom spustila aj petíciu, ktorú za takmer dva týždne podpísalo necelých 3400 ľudí,“ píšu Aktuality.
Hľadá sa formát aj hostia

Nakoniec však RTVS ale predsa len hľadá vhodný priestor a tiež platformu pre diskusie s odborníkmi z rôznych názorových spektier. No zároveň odmieta, že by tým chcela vyhovieť niektorej z iniciatív.

„Nie je to o tom, že vyhovujeme nejakej iniciatíve, povedala hovorkyňa RTVS. „Našou prioritou je priniesť divákom diskusiu, ktorá bude vyvážená, informačne hodnotná a kvalitne spracovaná,” uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

Hovorkyňa RTVS ďalej povedala, že dlhodobo registrujú obdobné požiadavky aj iných iniciatív. „Napríklad, Juraj Mesík a niekoľko ďalších lekárov, sa dožavovalo okrúhleho stola v RTVS, za ktorým by sedeli s predstaviteľmi pandemickej komisie,“ informuje portál Aktuality.

Doktor Hnízdil šokuje: Pandémia by išla ukončiť zo dňa na deň! Ale... (VIDEO)
Na skutočnosť, že je pandémia koronavírusu umelo nafukovaná upozorňuje stále väčšie množstvo lekárov prakticky po celom svete. Hoci sú stále považovaní za hejterov, ich argumenty, ktoré ponúkajú, hovoria viac ako jasne. Tak, ako o nich rozpráva... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Považujeme za dôležité, aby sme na obrazovkách RTVS v rámci tejto témy vytvárali taký priestor, ktorý má potenciál upokojiť situáciu a zmierniť napätie v spoločnosti. Zároveň je však dôležité prinášať v debatách vecnú, ale najmä fundovanú konfrontáciu odborných názorov na prijímané opatrenia. V súčasnosti na vytvorení vhodnej platformy pracujeme,” uviedla Pivarčiová.

Ako presne bude diskusná relácia teda vyzerať ešte nie je jasné. Hľadá sa formát aj hostia.
Príde vôbec niekto diskutovať?

Otázne je, kto z hlavného prúdu odborníkov, ktorých vidíme na obrazovkách denne, sa relácie zúčastní. Zdá sa, že našim "hviezdam Covidu"  viac vyhovuje monológ bez diskusie. Účasť na diskusii odmietla po Sabakovi aj epidemiologička Bražinová. Urobila tak v relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej na portáli denníka SME. Bražinová priznala, že ju RTVS už oslovila. Ona však odmietla.

Totiž, Bražinová si nemyslí, "že by takáto diskusia mohla divákom niečo priniesť. Ľudia by pri nej mohli nadobudnúť pocit, že polovica sú odborníci a druhá rovnako veľká časť sú, tí ktorí majú má iné názory,“ informujú Aktuality. Naviac, Bražinová má aj strach. „Divák nemá možnosť okamžite si vyhľadať štúdie a skontrolovať si, kto má pravdu. Dá za pravdu tomu, kto je presvedčivejší a sympatickejší, čo je veľmi nebezpečné,” dodala epidemiologička.

Vakcína „zdravia“ priniesla 32-ročnému mužovi smrť. „Dostal po nej infarkt,“ vysvetlil doktor Janco
Vakcíny proti koronavírusu prinášajú nielen množstvo nežiaducich účinkov, ale aj smrť. Vakcíny sú zatiaľ iba experimentálne, teda farma firmy ich skúšajú na ľuďoch. A to bez akejkoľvek zodpovednosti za následky. Mnohé vlády navyše občanov do... Čítať ďalej
06 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik