Vraj očkovať tehotné jednoznačne treba! Ak vám gynekológ vakcínu neodporúča, treba ho vymeniť. Neskutočné
03 | 09 | 2021 I Zuzana Koscová

Juraj Droba ponúka na svojom FB profile ďalšie video zo série, ktorou chce presvedčiť nerozhodných ľudí na očkovanie. Tentoraz si vzali na mušku tehotné a dojčiace ženy a rozhovor s odborníkom viedla "odborníčka na všetko", Kristína Tormová.


Bratislavský kraj patrí k najzaočkovanejším, možno aj kvôli neutíchajúcej očkovacej snahe svojho župana, Juraja Drobu. V najnovšej časti série, ktorá ma za cieľ búrať očkovacie mýty a nalákať ľudí na vakcínu, sa Kristína Tormová zhovárala s gynekológom a pôrodníkom Jozefom Zahumenským.
Vakcína pre tehotné? Vraj jednoznačne áno!

Na otázku či sa majú očkovať tehotné a dojčiace ženy doktor odpovedá, že jednoznačne áno. Kontraindikácie k očkovaniu sú rovnaké ako u netehotných a je ich málo, ide o ťažké imunitné stavy či alergie. Argumentuje, že na špičkových pozíciách v odborných spoločnostiach vo výbore sedia najkorunovanejšie hlavy a anglická a americká spoločnosť vakcínu striktne odporúčajú. V Amerike dokonca aj lekári, ktorí prichádzajú do kontaktu s tehotnou musia byť zaočkovaní, najmä aby išli príkladom. Nemecký Kochov inštitút infekčných ochorení je menej radikálny, očkovať sa má podľa individuálneho prístupu ku každej budúcej mamičke. Taktiež česká pôrodnícka spoločnosť ponúka vakcínu všetkým, avšak pristupuje k tehotným podľa zvýšeného rizika (vek nad 35, cukrovka, tehotenská cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak).

Peková: Žiadne rúška, žiadne očkovanie, žiadne obmedzenia, všetko späť do normálu!
03 | 09 | 2021 | Peter Sulek

Času na pretestovanie bezpečnosti vakcín málo, ale očkovať treba jednoznačne

U tehotných žien neprebiehajú randomizované štúdie, ale tzv. "registre". Podľa týchto registrov je v USA zaregistrovaných okolo 100 tisíc žien a výsledky sú akoby neboli zaočkované. Vakcíny sú teda podľa lekára Zahumenského bezpečné. V rozhovore sa lekár odvoláva na časopis Lancet a na najlepších gynekológov sveta, ktorí vo vakcinácii tehotných majú jasno a tvrdia zajedno, treba očkovať. Všetečná a "vždy vtipná" Tormová kladie ďalšiu otázku a podsúva myšlienku, ako je ochorenie covid-19 nebezpečné pre nastávajúcu matku. "Tehotná žena, najmä pokiaľ patrí k rizikovej skupine má vážny priebeh ochorenia a pokiaľ ochorie v treťom trimestri, hrozí predčasný pôrod". Aj to je teda dôvod, pre ktorý by sa mala podľa Zahumenského žena zaočkovať. Podľa herečky sa to oplatí, keďže dieťa má 3 mesiace po narodení protilátky. Či fungujú dostatočne, na to chýbajú podľa gynekológa relevantné výsledky a dôkazy.

Juraj Droba hľadá spôsob ako presvedčiť ľudí na očkovanie. Myslí si, že ho našiel.
V poslednej dobe sa Juraj Droba mení na vakcinačného agitátora. Najnovšie chce, aby mali ľudia o očkovaní čo najviac informácií. Vo videách, ktoré bratislavská župa natočila, sa rozhodol dať hlas odborníkom. Čítať ďalej
28 | 08 | 2021 | Zuzana Koščová

Ak vám lekár ako tehotnej neodporučí vakcínu, treba vymeniť gynekológa

Lekár, ktorý neodporučí gravidnej žene vakcínu proti covid-19, podľa Zahumenského nelieči správne ani vo svojom obore a pacientovi škodí svojim prístupom. "Pacient si môže vybrať sčítaného a vzdelaného lekára a nie nejakého hoaxera", posmešne dodáva gynekológ.

Budíček z Británie: Očkovanie treba okamžite zastaviť! (Tess Lawrieová)
Názor Tess Lawrieovej (Report24) Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Predčasný pôrod nehrozí

Z 11 zaočkovaných žien z 80 v starostlivosti Zahumenského a jeho kolegov neporodilo predčasne. Ten si mechanizmus predčasného pôrodu v súvislosti s vakcináciou nevie predstaviť. Avšak v súvislosti s ochorením covid-19 si to odborník predstaviť vie a to celkom farbisto.

Dojčením vraj dieťa zaočkovaná matka chráni

Doktor Zahumenský si myslí, že ochrana cez mlieko je, avšak opäť chýbajú dáta a je potrebné ďalšie skúmanie. Vševedka Tormová si myslí, že "za pokus to minimálne stojí". Dokonca, doktor nevidí najmenší dôvod (technický či zdravotný) prečo čakať s vakcínou na koniec šestonedelia. "Neviem prečo by to medicínsky nešlo".
Neplodnosť po očkovaní - nezmysel

"Momentálne to nie je dokázané", tvrdí gynekológ, na fertilitu to nemá žiadny vplyv", dodáva. Čo bude o päť rokov, sám nevie. Samozrejme, muž po prekonaní samotného ochorenia Covid-19 môže mať poruchu plodnosti. Naopak, očkovanie je prevenciou, aby chlap nebol v budúcnosti neplodný.
Ďalšiu vlnu nerozchodíme

Edukačný rozhovor sa na konci nezaobišiel frázami o zlej situácii v USA, o tom ako tam nezaočkovaní obsadzujú nemocničné lôžka, ako je nedostatok lôžok v našich nemocniciach a ak ešte raz prežijeme to, čo bolo pred rokom, už to nerozchodíme. "Zdravotníctvo padne na kolená", uzatvára gynekológ.

Ak by ste čakali aj informácie o posilňovaní imunity tehotných a apelovanie na zdravý životný štýl, opäť by ste sa nedočkali.