Katastrofálny z hľadiska nakazených môže byť už tento september, varuje matematik Richard Kollár
03 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Je to iba strašenie, alebo naozaj krutá realita, ktorá nás o pár dní či týždňov čaká? Predpovede matematika Richarda Kollára sú totiž desivé. Už tento mesiac totiž predpokladá vysoký nárast infikovaných, ako aj ľudí v nemocniciach a na prístrojoch.


September má byť podľa matematika Richarda Kollára zlomovým mesiacom. Kým politici a médiá desia nezavakcínovaných ľudí „strašným“ priebehom koronavírusu, a najmä variantom Delta, matematik v statuse straší katastrofálnym nárastom nakazených. A to všetko podľa prepočtov možného nárastu infikovaných.
Kombinácia deti-škola a rodičia-práca bude pôsobiť ako výbušnina

Podľa matematika Richarda Kollára sú mesiace, na ktoré sa tešíme, ako boli jún a júl, ale aj také, na ktoré sa už pozeráme s istými obavami, ako tohtoročný august, ale sú tu aj doslova katastrofálne mesiace, ako boli január a február. Ale môže ním byť aj terajší september. Kollár priznáva, že ho v posledných dňoch vyzvalo viacero ľudí aby nestrašil, že sú aj iné choroby.

„Veru, sú. A preto len málokedy poviem, čo v skutočnosti v septembri očakávam. Tentokrát to však musím povedať. Nebude to naozaj dobré,“ varuje matematik Kollár, podľa ktorého si stačí dať dokopy dve jednoduché veci. „Prvou je vývoj situácie u nás v posledných týždňoch. V PCR testovaní sme sa dostali situačne presne už na začiatok júna. Teraz si prežijeme spätne máj, apríl, atď. Len to bude rýchlejšie, čas spätne ide cca. o polovicu rýchlejšie,“ vysvetľuje Richard Kollár.

Matematik Kollár straší: Každý nezaočkovaný človek sa skôr či neskôr koronavírusom nakazí
Očkovanie proti koronavírusu sa stalo doslova fetišom týchto dní a týždňov. Akoby sa tu razilo heslo „Kto nejde s nami, ide proti nám“. Do šíku tých, ktorí očkovanie propagujú, sa najnovšie postavil aj matematik Richard Kollár. Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Pri antigénových testoch je rast a návrat smerom k začiatku novembra ešte výraznejší. Pozitivita antigénových testov stúpa stále rýchlejšie a rýchlejšie. A to je len jeden faktor. Sú protesty, deti išli do školy a s nimi aj ich rodičia do práce. A ešte sa aj ochladilo. Táto kombinácia bude pôsobiť ako výbušnina. V najbližších týždňoch ale neuvidíme to, koľko infikovaných ľudí na Slovensku je, ale len koľko budeme testovať. A podľa toho, koľko budeme testovať bude ofarbený aj COVID automat, píše v statuse matematik a dodáva, že to nebude tak, ako si mnohí myslia, že tam, kde je veľa zaočkovaných bude zeleno a tam, kde je ich málo, tam budú bordoví.

Matematik Kollár: Viaceré z protipandemických opatrení sú nevykonateľné, to je ideálne pre politikov
01 | 03 | 2021

Pri variante Delta sa skrátil sériový interval iba na pár dní

„V skutočnosti budú farby viac zodpovedať frekvencii testovania v okresoch, do veľkej miery bude hrať rolu aj premorenie v minulej vlne a samozrejme aj vakcinácia. Ale oba tieto faktory budú zrejme až druhotné. Tam, kde sa nebude testovať budú farby svetlé, tam, kde sa bude veľa testovať, najmä v školách, tam budú tmavé, veľmi tmavé. Prípadov už je u nás dosť veľa na to, aby sa vírus zatúlal počas najbližšieho týždňa-dvoch do takmer každej školy, a na temer každé pracovisko. A nielen tam, šírenie teda bude prebiehať všade. Delta je sviňa,“ zahromžil si počas vysvetľovania Richard Kollár. Koľko prípadov však uvidíme, to podľa neho záleží len na tom, koľko testov sa urobí a ako sa budú napríklad reportovať domáce samotesty žiakov.

Vysolajský šíri paniku. Vraj delta sa bude v takzvanej tretej vlne šíriť najmä medzi deťmi. No a?
Obávaný variant delta sa bude šíriť práve v detských kolektívoch. Uviedol to lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský v rozhovore pre Topky. Čítať ďalej
11 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


„Zrejme sa pri delte skrátil sériový interval na pár dní, takže za týždeň sa stihnú aj dva cykly infekcie, kým pri alfe to bol len jeden,“ konštatuje matematik a dodáva, že počty nových prípadov denne zrejme nebudú okolo 200 ako dnes, ale môžeme ľahko a rýchlo vidieť tisíce. „Každý by si mal uvedomiť, že Slovensko dnes vchádza do pomerne veľkého rizika. Vakcinácia, ktorú máme, nebude určite stačiť, len mierne zredukuje rozsah. Naviac sme zaočkovaní príliš málo, najmä v rizikových skupinách. Pomerne veľa vsádzame na to, že sme sa v minulej vlne dosť premorili,“ prízvukuje Kollár, podľa ktorého to je dnes asi naša jediná nádej, inak nás čaká takmer to isté ako pred rokom.

Povedzte mi, kde všetci tí sľubovaní delta-mŕtvi sú? Pýta sa Juraj Mesík
Strašenie treťou vlnou pandémie koronavírusu a takzvaným Delta variantom našej vláde zatiaľ vôbec nevychádza. Nakazených je žalostne málo, navyše, podľa samotných niektorých našich odborníkov, je tento variant vírusu menej nebezpečný ako bol ten... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Súčasný september nie je mesiac, v ktorom je veľmi na čo sa tešiť

V tomto momente podľa matematika vyznieva smiešne napríklad kontrola ľudí na hraniciach, keďže hlavný mód šírenia je už vo vnútri Slovenska a import infekcií je už takmer marginálny, najmä z krajín s lepšou epidemickou situáciou. „Zostáva nám len dúfať, že všetci tí, čo tvrdia, že COVID na jar alebo na minulú jeseň mali, že ho naozaj mali. Že to nebola iná choroba, a že si vtedy vytvorili dostatočnú imunitnú ochranu. Že mali naozaj dôvod sa neočkovať, a že infikované boli celé ich rodiny. Vo veľkej miere na tom bude záležať, ako bude vyzerať náš september a nasledujúce mesiace,“ konštatuje Richard Kollár, podľa ktorého u nás záleží na tom, ako sme premorení.

&id=2247644

„September 2021 bude zrejme nepríjemný mesiac. A to nielen medicínsky, ale aj spoločensky, a nemyslím tým len prielom v boji proti korupcii. Nie je to mesiac, v ktorom je veľmi na čo sa tešiť,“ píše v samom závere matematik Richard Kollár.

Ako rozpoznáte, že môžete mať Delta variant koronavírusu? TOTO by vám mohlo pomôcť
Aj na Slovensku za začína „udomácňovať“ Delta mutácia koronavírusu. Zatiaľ jeho šírenie nepomáhajú zastaviť ani doslova drakonické opatrenia, aké sa v iných krajinách nevidia. Viete, aké príznaky môže mať? Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik