Košice i Bratislavu v stredu ovládli nahnevaní protestujúci. Víťazom dňa je SMER-SD.
01 | 09 | 2021 I Petra Demková

Účastníci protestu v Košiciach hovoria, že išlo o najväčšiu demonštráciu od novembra 1989. Hlavná ulica praskala vo švíkoch. V Bratislave sa námestia začali plniť až neskôr poobede. Došlo aj k násilnostiam. Policajti odpovedali slzným plynom a obuškami.


Rozdiel medzi bratislavským a košickým protestom bol ten, že ten v Košiciach prebiehal v pokoji a bez vážnejších konfliktov. Aj keď ani tým sa nepodarilo ani v Košiciach úplne vyhnúť. Dôvodom boli provokácie liberálov, ktorí sa zaštítili dokonca deťmi. Prišiel aj „umelec“ Kalmus ktorý sa rovnako osobne na provokáciách podieľal.
Košice

Pri Dolnej bráne na Hlavnej v Košiciach začal najprv protest v gescii strany Republika, o 15 hodine. Vystúpil Marek Géci, Milan Mazurek, Tomáš Taraba, Milan Uhrík, lekár Andrej Janco a jeho syn Tomáš.



Protest strany SMER začal o hodinu neskôr, avšak nie pred budovou Ústavného súdu ako bolo avizované, ale v strede Hlavnej ulice. Prvým rečníkom bol Ivan Gašparovič. Ten zožal medzi ľuďmi obrovský úspech a pred aj po vystúpení sa pohyboval priamo medzi davom. Po ňom vystúpili J. Blanár, R. Fico, Ľ. Blaha a J. Richter.

(AKTUALIZOVANÉ) V Košiciach sa schádzajú demonštranti. Začína masový protivládny protest (FOTO, VIDEO)
01 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič


Spolu bolo na Hlavnej v Košiciach, na oboch protestoch súčasne údajne asi aj viac ako 13 tisíc ľudí. Očití svedkovia sú presvedčení, že to bola najväčšia demonštrácia po 89. roku. Ľudia opisovali iba jeden vážnejší incident, kedy zbili provokatéra s americkou vlajkou. Inak prebiehal protest v Košiciach pokojne.
Bratislava

V Bratislave to bolo iné. Protesty začali od 13 hodiny akciou ĽSNS pred prezidentským palácom. Účasť zo začiatku veľká nebola, ľudia postupne prichádzali až neskôr poobede. O 15 hodine sa dav pohol a nasmeroval si to pred parlament.



Zároveň prebiehala demonštrácia na Námestí slobody, pod taktovkou Petra Marčeka. Aj tam bola účasť slušná. Odhadom údajne okolo 5-6 tisíc ľudí. Atmosféra bola pokojná. Okrem P. Marčeka vystúpil aj známy lekár Peter Lipták, J. Čarnogurský, P. Slota, S. Pánis, J. Prokeš, R. Rafaj a ďalší.
Agresívne strety

Okolo 17 hodiny začala atmosféra pred prezidentským palácom hustnúť a žiaľ neskôr dochádzalo aj k agresívnym stretom občanov s políciou. Polícia neskôr použila aj slzný plyn a obušky. Ľudia na policajtov útočili a blokovali ulice. Polícii sa síce podarilo dav vytlačiť zo Staromestskej; z okolia prezidentského paláca už nie a tieto ulice (Štefánikova, okolie Suchého mýta), boli dlho neprejazdné.


Téma protestov

Všetky protesty sa niesli v témach očkovanie, nedodržiavanie ľudských práv, porušovanie zákonov a Ústavy SR zo strany politikov, zneužívanie moci.

Víťazom dňa sa každopádne stala strana Smer-SD, ktorá dokázala zmobilizovať tisíce občanov, teda niekoľkonásobne viac ako sa zvyklo zúčastňovať protestov Za slušné Slovensko; a dokázali na mieste udržať pokojnú atmosféru.

Bratislavou otriasajú masové protesty. Demonštranti zablokovali niekoľko ciest (VIDEO)
Demonštranti, ktorí zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave, sa presúvajú ďalej po centre mesta smerom k Mostu SNP a začínajú blokovať aj ďalšie komunikácie. Zablokovali už aj podchod pod Hodžovým námestím, Staromestskú ulicu a... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR