Írsko: Počet obyvateľstva po prvý raz od 19. storočia prekročil päť miliónov
01 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Počet obyvateľov Írska po prvý raz od veľkého hladomoru z polovice 19. storočia presiahol päť miliónov. Írska republika dosiahla tento míľnik v apríli tohto roku, k čomu prispela migrácia v kombinácii s prirodzeným nárastom obyvateľstva, uviedol v utorok írsky Ústredný štatistický úrad (CSO).


"V apríli 2021 sa odhadovalo, že populácia Írska je 5,01 milióna, čo je prvýkrát, čo sa počet obyvateľov zvýšil nad päť miliónov od sčítania obyvateľstva v roku 1851, keď porovnateľná populácia bola na úrovni 5,1 milióna obyvateľov," uviedol CSO, z ktorého vyhlásenia citoval denník The Guardian.


V súčasnosti má írsky ostrov celkovo 6,9 milióna obyvateľov, čo však okrem nezávislej Írskej republiky zahŕňa aj približne 1,89 milióna ľudí žijúcich v Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Veľkej Británie.


V 40. rokoch 19. storočia prekonala populácia írskeho ostrova osem miliónov obyvateľov. Bolo to však predtým, ako zničujúci veľký hladomor z rokov 1845–1849 pripravil o život zhruba milión ľudí a prinútil milióny ďalších emigrovať, najmä do Spojených štátov.


Pročka skoro zožral medveď
Pravidelné prechádzky lesom môžu priniesť košík plný húb alebo aj nečakané stretnutie. Jozef Pročko sa chváli oboma prípadmi. Nateraz však viac zaujal druhý z nich. Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ivan Mihale