György Gyimesi silno usiluje, aby Maďari volili OĽaNO
01 | 09 | 2021 I Lea Penderecki

Hodinový rozhovor pre maďarský denník Új Szó poskytol poslanec OĽaNo György Gyimesi. Podľa portálu Bumm bol prekvapivo neistý a jeho odpovede boli prekvapivo neurčité. "Pozorne počúvajúci môže z neho vyvodiť mimoriadne zaujímavé závery. Pretože poslanec azda prvýkrát odkedy je na politickej scéne uviedol, že jeho úlohou je zvýšiť počet Maďarov hlasujúcich za OĽaNO, píše Bumm. Rozhovoru sa venovala aj redakcia Paraméter. Bola ostrejšia a k analýze rozhovoru pripojila aj analýzu diplomovej práce poslanca z roku 2008 s názvom: "Situácia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku “


 V rozhovore poslanec OĽaNo György Gyimesi podľa Bumm naznačil, že OĽaNO má aj svoju tvár, ktorá je priateľsky naklonená k Maďarom. Čo sa podľa neho aj v budúcnosti preukáže. "Musíme tvrdo pracovať, aby čo najviac maďarsky hovoriacich ľudí pocítilo, že táto vláda robí aj pre menšiny," povedal v rozhovore. Podľa Bumm naznačil, že podporuje zjednotenie maďarských strán. Ale považuje za predčasné odpovedať na otázku, či by sa pridal k Aliancii. (pozn. red. Zjednotenie troch mimoparlamentných maďarských strán SMK-MKP, Most-Híd a Összefogás-Spolupatričnosť)



Ak by nebol členom vládnej koalície, prichádzal by o príležitosti

Podľa jeho názoru je morálne prijateľné, že je členom hnutia OĽaNO. Aj keď názor jedného poslanca nie je v hnutí OĽaNO medzi 52. ďalšími poslancami smerodajný, píše Bumm. "Ak by som nebol členom vládnej koalície, prichádzal by som o príležitosti,“ povedal poslanec slovenskej vládnej strany, podľa ktorého je hnutie priateľsky naklonené k Maďarom. K premiérovi bol však vo vyjadrovaniach opatrnejší. A predchádzajúce svoje tvrdenie „Postoj predsedu vlády k Maďarom je taký, aký je," zjemnil.

Úlisný záujem Matoviča o maďarskú komunitu: Zneužil dôveru, aby sa pomstil Bugárovi a Maďarom vylepil dve facky
11 | 07 | 2021 | Lea Penderecki

Nie autonómia, ale maďarské župy

"Podľa názoru Gyimesiho by Maďari na tzv. Felvidéku, nemali pokukovať smerom k autonómii. Maďarská komunita by potrebovala maďarskú župu. Riešením sú aj maďarské menšinové samosprávy, ktoré by boli pod dohľadom slovenskej vlády," píše Bumm. V závere rozhovoru podľa Bumm, Gyimesiho uviedol, že môže vylúčiť možnosť založenia nezávislého maďarského „politického projektu." Podľa jeho názoru je sila jednotná, ale okrem maďarskej strany je alternatívou číslo dva pre maďarských voličov aj OĽaNO.
Maďarský portál Paraméter rozhovor kritizoval a ako podklad použili vysokoškolskú prácu poslanca

Maďarský portál Paraméter rozhovor seba zadefinovaného konzervatívneho politika s národnostnými emóciami, ktorého meno Juraj sa zmenilo na meno György vlani januári, skritizoval. Redakcia Paraméter ako podklad využila vysokoškolskú prácu poslanca OĽaNO, z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, z roku 2008. S názvom „Situácia maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku."

György Gyimesi v nej ešte ako Juraj napísal, že radikáli zlikvidovali umierneného Bugára a je nutné sa obávať  poklonkovania SMK, ktoré fičí na nacionalistickom Fideszi, píše Paraméter. V úvode Gyimesiho dizertačnej práce pripravenej v roku 2008 sa podľa Paraméter uvádza, že po zmene režimu sa situácia Maďarov na Slovensku zlepšovala iba pomaly. Skutočný prelom v postavení menšín nastal po prijatí Ústavy a neskôr za  účasti maďarskej strany, teda SMK vo vláde.

Poslanec Gyimesi používa rétoriku, ako by sme žili v 19. storočí, myslí si politológ. Matoviča vidí ako vizionára
Poslanec György Gyimesi v kontroverznom rozhovore pre maďarský portál Azonnali riešil problém Maďarov žijúcich na Slovensku. Podľa neho žijú v najchudobnejších komunitách na Slovensku a Slováci nechápu, prečo otvára maďarské témy. Expremiéra Igora... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos

Nenávisť stále klesá, maďarská karta však stále prináša výhody

"Ako absolvent vysokej školy v období, ktoré je posiate tými najbrutálnejšími protimaďarskými výbuchmi, akými sú napríklad prípad Maliny Hedvigovej, parlamentom schválená nedotknuteľnosť Benešových dekrétov, alebo Slotove vyhlásenia, vo svojej práci uviedol, že „... nenávisť stále klesá, „Maďarská karta však stále prináša výhody,“ píše Paraméter.

Redakcia poukázala aj na rozpory v tvrdeniach poslanca Gyimesiho, ktoré sa týkajú politickej angažovanosti jeho otca, Györgya Gyimesiho staršieho. A z ktorých vyplýva, že iné obhajoval v dizertačnej práci a iné prezentuje ako súčasný politik. "Pre objektivitu však nemožno ignorovať, že vo svojom nedávnom rozhovore politik priznal, že jeho otec viedol stranu, za ktorou stojí Mečiarova vláda," píše portál Paraméter. "Bola to hlúposť, nemal to robiť. Mojou úlohou je napraviť to," povedal poslanec Gyimesi v rozhovore pre portál Új Szó o politickej angažovanosti svojho otca.

Matovičova sestra Belicová: Bože chráň, aby bol generálny prokurátor nezaujatý a nestranný
Sestra Igora Matoviča, Zuzana Belicová, má jasno v názore na generálneho prokurátora, Maroša Žilinku. Ten svojimi aktivitami v utorok rozvíril „hladinku“. Celý príspevok sestry bývalého premiéra je jedna irónia. Vysmieva sa zo súčasnej vlády a ich... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Petra Demková

Vo veku 28 rokov bol Gyimesi pri písaní diplomovej práce spriaznený s ľavicou

Podľa portálu Paraméter, vo veku 28 rokov bol Gyimesi pri písaní diplomovej práce spriaznený s ľavicou, pretože vo svojej práci uviedol, že pokiaľ voľby vyhrá v Maďarsku strana Fidesz, môže to viesť k väčšej radikalizácii SMK.

V záverečnej kapitole dizertačnej práce podľa portálu Paraméter autor uvádza, že „práva maďarskej menšiny sú zaručené ústavou a nie sú žiadnym spôsobom diskriminované voči iným občanom“. Gyimesi ako príklad na podporu tohto tvrdenia  v práci pripomenul, že maďarská komunita má svoju politickú stranu, sociálne organizácie, je zastúpená v slovenskom parlamente, župe a miestnych vládach. A dokonca aj v Európskom parlamente, píše Paraméter.  "Máme dennú tlač a časopisy. Múzeum, školy, dve divadlá, nehovoriac o našej univerzite. „Zdá sa, že maďarskej menšine na Slovensku nič nechýba,“ uvádza Paraméter. Práca poslanca je k nahliadnutiu v redakcii Parameter.

P. Pellegrini: Pčolinský sedel zbytočne
K situácii ohľadne prepustenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského sa vyjadril aj Peter Pellegrini. Vo svojom videu na sociálnej sieti pripomenul fakt, na ktorý strana HLAS upozorňuje, podľa bývalého premiéra, už takmer rok.... Čítať ďalej
01 | 09 | 2021 | Ivan Mihale