Taliban popravil afganského speváka ľudových piesní Fawáda Andarábiho
31 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Talibanci sa snažia svetu nahovoriť, že oni sú iní ako tí na začiatku. Kto tomu verí? To akoby Američania povedali, že sú iní ako tí pred XY rokmi a svoju „demokraciu“ už nikde vo svete pomocou zbraní šíriť nebudú.


O skutočnosti, že Taliban je v Afganistane rovnaký, svedčí aj nové krviprelievanie, ktoré sa tam za posledných pár dní udialo. A to je zrejme iba začiatok. Ako píše portál dnes24.sk, bojovníci hnutia Taliban zastrelili zo zatiaľ nezistených príčin afganského speváka ľudových piesní Fawáda Andarábiho.
Talibanci pár dní pre vraždou so spevákom ešte pili čaj, potom mu strelili do hlavy

Podľa agentúry AFP zastrelili príslušníci Talibanu speváka ešte v piatok v afganskej provincii Baghlán, ktorá sa nachádza asi 100 kilometrov od hlavného mesta Kábul. Jeho syn prezradil, že niekoľko dní pred incidentom ich dom navštívili a prehľadali členovia Talibanu, ktorí s Andarábim údajne dokonca pili čaj. Podľa agentúry AP smrť speváka ľudových piesní Fawáda Andarábiho oznámili v nedeľu členovia jeho rodiny. „Bol to nevinný spevák, ktorý len zabával ľudí. Strelili ho do hlavy na farme,“ povedal pre AFP syn Andarábiho Džawád.

Americký dron zabil atentátnika v Kábule: Výbuch náloží v jeho aute usmrtil aj dieťa (VIDEO)
30 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid pre AP uviedol, že hnutie tento incident vyšetrí, neuviedol však bližšie detaily usmrtenia speváka. Vražda vyvolala obavy ľudskoprávnych organizácií z toho, že sa Taliban vráti k svojej represívnej politike z predchádzajúceho obdobia svojej vlády. Vraždu Fawáda Andarábiho odsúdila aj generálna tajomníčka Amnesty International Agnès Callamardová. „Objavuje sa stále viac dôkazov o tom, že Taliban v roku 2021 je ten istý netolerantný, násilný a represívny Taliban ako v roku 2001. Ani o 20 rokov neskôr sa nič v tejto oblasti nezmenilo,“ napísala Callamardová na Twitter.

Predchádzajúca vláda Talibanu, ktorá bola pri moci do roku 2001, uplatňovala prísny výklad islamu. Afganské ženy nemohli chodiť do práce, študovať či cestovať bez sprievodu mužského ochrancu. Zakázané bolo i spievanie a počúvanie hudby. Predstaviteľ fundamentalis­tického hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Kábule v polovici augusta, pre Reuters v nedeľu povedal, že hnutie je pripravené prevziať kontrolu nad letiskom v afganskej metropole. USA a spojenci za posledné dva týždne evakuovali z Afganistanu takmer 114 tisíc ľudí.

Taliban rozoslal ľuďom 16 prikázaní. Nastupuje mravnostná polícia, ženy majú byť zatvorené doma
Taliban sa pripravuje na odchod posledných vojakov. 16 prikázaní, ktoré začnú platiť akonáhle Afganistan opustí posledný vojak, rozposlali ľuďom prostredníctvom mobilných telefónov. "Podľa znalcov sa očakáva teror a diktatúra," píše český portál... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová