Kovaříkovi hrozí basa na 4 až 10 rokov!
30 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Kauza policajného prezidenta Petra Kovaříka naberá na obrátkach. Okrem politikov sa k prípadu vyjadrujú i bývalí policajní vyšetrovatelia.


Stanovisko k obvineniu Kovaříka zaujal aj bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. Podporuje teóriu, že zásah sa mal dokončiť tak, ako bol naplánovaný. Pluska informuje, že podľa uniknutého uznesenia o obvinení mal Kovařík zabezpečovať neoprávnený prospech. Dokonca mal po neúspešnej akcii iniciovať zmenu interných pravidiel.
Policajný prezident nemohol zasiahnuť do prebiehajúceho úkonu

Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok si myslí, že ak by bol aj porušený interný predpis, tak sa malo v zásahu pokračovať. „Ak niekto porušil služobný predpis, tak po potom treba riešiť nejakým disciplinárnym postihom. Ale nemôže niekto mariť úkon,“ skonštatoval Vačok. Zásah Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra proti trojici obvineným z krivej výpovede Petrovi Petrovovi, Matejovi Zemanovi a Csabovi Dömötörovi sa skončil fiaskom pre zásah policajného prezidenta Petra Kovaříka.

Ten mal akciu údajne pozastaviť, a zadržaný tak bol iba Dömötör. Práve tým sa dostal policajný prezident do problémov. Podľa uznesenia o obvinení sa mal totiž iniciatívne venovať zásahu, ktorý nespadal do jeho kompetencií. „Policajný prezident nebol v čase spáchania skutku nadriadeným vyšetrovateľa, teda nemohol zasiahnuť do prebiehajúceho úkonu,“ píše sa podľa informácií Plus Jeden Deň v uznesení.

Na internete sa objavila kópia trestného stíhania na Kovaříka. Čo sa v ňom píše?
28 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Peter Kovařík mal problém hlavne s tým, že inšpekcia si zavolala na pomoc Úrad hraničnej a cudzineckej polície. Riaditeľ jej mobilnej zásahovej jednotky Jozef Oreský mal však vyšetrovateľom povedať, že na tom nebolo nič zvláštne: „Išlo o bežný štandardný postup tak, ako sa to robí pri iných nasadeniach.“ Jeho slová mal potvrdiť aj riaditeľ Útvaru hraničnej a cudzineckej polície Robert Gucký: „Ak by postup nebol v poriadku, tak by som zásah MZJ zakázal.“


ODHALENIE: Kovařík prichytený priamo pri klamstve! Jeho podriadení ho usvedčili
Iné robil, iné hovorí? "Peter Kovařík údajne zakázal nasadenie pohotovostných policajných útvarov pre potreby Úradu inšpekčnej služby bez jeho výslovného súhlasu. Počas tlačovej besedy tvrdil opak," informuje denník HN. Proti jeho tvrdeniu stoja... Čítať ďalej
29 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Kovařík si zabezpečoval informácie o budúcich zásahoch inšpekcie

Na skutočnosť, že Peter Kovařík po neúspešnom zásahu zmenil pravidlá postupu pri podobných akciách upozornila šéfka tímu zasahujúcemu proti trojici obvinených Diana Santusová. „Do nariadení bola pridaná veta „Pre iné útvary, ktoré nie sú v pôsobnosti viceprezidenta Policajného zboru rozhoduje prvý zástupca riaditeľa útvaru po súhlase policajného prezidenta“, uviedla Santusová, podľa ktorej si mal Kovařík týmto zabezpečiť, že bude mať informácie o budúcich zásahoch ÚIS.

Zaujímavé je, že policajný prezident čerpal už tri dni pred zásahom dovolenku, no počas nej si mal od krajských riaditeľstiev polície telefonicky zisťovať nasadenie zásahových jednotiek. „Obvinený to robil bez akéhokoľvek služobného dôvodu s cieľom vyzradenia informácie nepovolaným osobám,“ má sa písať v uznesení.

Obvinením Kovaříka sa to skončiť nemusí. Stiahnuť so sebou môže aj svojho šéfa Mikulca!
Teraz sa ukáže či platí padni, komu padni. Obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka je naozaj vážne. Opozícia volá po tom, aby ho posadili do väzby. Koalícia je presvedčená, že „nič neurobil“ a že sa to aj potvrdí. Takže zatiaľ môže sedieť... Čítať ďalej
30 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Peter Kovařík je obvinený z toho, že ako verejný činiteľ zabezpečoval niekomu neoprávnený prospech, za čo mu hrozí 4 až 10 rokov nepodmienečne. Kovařík však voči obvineniu podal sťažnosť a ohradil sa aj proti úniku detailov obvinenia na verejnosť: „Vyzývam príslušné orgány prokuratúry, aby dali z úradnej povinnosti pokyn na začatie trestného stíhania vo veci pre trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi a trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Je tu evidentná snaha o diskreditáciu mojej osoby ako prezidenta Policajného zboru,” uvádza policajný prezident Peter Kovařík.

Peter Pčolinský chce vidieť Kovařika vo väzbe
Sme rodina dlhodobo kritizuje činnosť Petra Kovaříka, ale problém má aj so samotným ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Nominant hnutia Sme rodina, Vladimír Pčolinský je už od marca vo väzbe. Podozrivý je z korupcie. "Peter Pčolinský hovorí, že ak... Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová