Južanské štáty USA sa búria proti zmenám vo volebnom zákone. Tvrdia, že umožňujú volebné podvody
29 | 08 | 2021 I TASR/ Petra Demková

Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu proti návrhom zákonov v amerických štátoch vedených republikánmi. Nové zákony podľa demonštrantov predstavujú hrozbu pre slobodné voľby. Hlásia sa tak aj k tvrdeniam bývalého prezidenta Trumpa, že bol o miesto prezidenta obratý rozsiahlym volebným podvodom.


Demonštrácie v amerických mestách

Ide predovšetkým pre južanské štáty USA, ktoré sú známe svojim konzervatívne ladeným obyvateľstvom, voľbou republikánov a podporou Donalda Trumpa.

Ako píše agentúra AFP, ľudia vyšli do ulíc vo Washingtone, v texaskom Houstone, v Atlante v štáte Georgia a iných amerických mestách pri príležitosti výročia historického pochodu na Washington pod vedením amerického černošského kazateľa a bojovníka za rasovú rovnoprávnosť Martina Luthera Kinga.
Tridsať nových volebných zákonov

Podľa neziskového inštitútu Brennan Center for Justice 18 amerických štátov prijalo od januára dokopy 30 zákonov, ktoré obmedzujú volebné práva ich obyvateľov. Niektoré z týchto zákonov vyžadujú, aby mal človek stálu adresu, zatiaľ čo iné zakazujú odovzdanie hlasu z auta, čo bol vlani vzhľadom na koronavírusovú pandémie obzvlášť populárny spôsob hlasovania, približuje AFP.
Vraj ide len o ukončenie diskriminácie

Americký Kongres prijal v roku 1965 zákon o volebnom práve, ktorého zámerom bolo ukončiť volebnú diskrimináciu menšinových skupín, najmä však černošských obyvateľov, pripomína AFP. Agentúra zdôrazňuje, že protesty republikánskych štátov súvisia s tým, že južanské štáty svojho času prijali zmeny legislatívy, ktorými sa snažili sťažiť hlasovanie Afroameričanom.

Tí väčšinou volia Demokratickú stranu, analyzuje AFP.
Južanské štáty tvrdia niečo iné

Obyvateľstvo štátov, kde poväčšine vedú republikáni však tvrdí, že má na protesty aj na výhrady voči novým volebným zákonom iný dôvod. Súhlasia s tvrdeniami bývalého prezidenta Donalda Trumpa, že počas prezidentských volieb z novembra 2020 došlo k rozsiahlym volebným podvodom.