Čekovský vycúval: na výzve k diskusii odborníkov som sa ocitol nedorozumením
28 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

V médiách chýbajú diskusné relácie, v ktorých by si vymieňali názory o pandémii a jej riešení protichodní odborníci. Na to v posledných týždňoch upozorňovali mnohí experti. To by sa však čoskoro mohlo zmeniť, píše Pluska. Výzvu podpísali aj rôzne známe osobnosti. Jedna z nich sa zľakla. 



Rozdeľovanie spoločnosti

Tretia vlna pandémie je za rohom. Známi umelci či odborníci s "protichodným" názorom vyzývajú RTVS, aby pristúpila na diskusnú reláciu, v ktorej budú diskutovať "obe strany" pandemického riešenia.

„Diskusné relácie majú obsiahnuť hlavné témy a zodpovedať tie najdôležitejšie otázky, ktoré rozdeľujú spoločnosť a na ktorých nie je zhoda ani v rámci odborných kruhov.“ Píše sa to vo výzve iniciovanej odborníkmi i umelcami. V relácii by sa malo preberať očkovanie, novely zákonov či opatrenia proti šíreniu vírusu.

Ako prirodzená imunita už dávno ukončila pandémiu. Len nikto nám to nepovie (Johanna Schollová, Vanessa Rennerová)
Komentár Johanna Schollová, Vanessa Rennerová (Report24) Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Protichodné názory

Na jednej strane majú byť odborníci podporujúci očkovanie i protipandemické opatrenia. Ide napríklad o profesora Vladimíra Krčméryho, hlavného hygienika Jána Mikasa či infektológa Petra Jarčušku. Na druhej strane majú stáť odborníci s opačnými názormi ako Igor Bukovský, bývalý ústavný sudca Ján Drgonec analytik či analytik Juraj Mesík. Výzvu na zavedenie diskusných relácii, ktorých má byť celkom až päť, podpísali aj mnohí známy umelci ako Marián Čekovský, spevák Marian Greksa či Miss Slovensko 2014 Laura Longauerová.

„V priamej konfrontácii tak budú môcť obhájiť svoje tvrdenia a spoločne nájsť zhodu na riešeniach. Je to dôležitý krok k tomu, aby sa spoločnosť prestala rozdeľovať a radikalizovať a aby rôzne názorové tábory začali spolu opäť hovoriť,“ píše sa vo výzve pre RTVS.

Za výzvou stojí najmä Bukovský. „Dlhodobo vyzývam vládnych poradcov na diskusie, v ktorých by došlo k výmene názorov nie s cieľom podrývať, ale vyjasniť si čo najlepšie riešenia s cieľom upokojiť spoločenskú atmosféru,“ tvrdí.

K výzve sa prihlásili rôzne známe osobnosti. "Mali ju podpísať zvučné mená ako producent Jaro Slávik (47), hudobník Marián Čekovský (44), publicista Milan Markovič (78), spevák Marian Greksa (62), Miss Slovensko 2014 Laura Longauerová (25) a mnohí ďalší. Iniciátormi sú členovia skupiny Maduar – Juraj Matyinko a Ladislav Matyinko," píše sa na portáli Pluska.

Čekovského meno však zrazu z výzvy zmizlo. Robili naňho v "šoubize" či televízii v ktorej sa objavuje nátlak? „Ocitol som sa na zozname náhodou a nedorozumením,“ povedal pre Plus JEDEN DEŇ Čekovský s tým, že nič nepodpisoval.
Polarizácia Slovákov

Otázne však je, či by diskusie, ktoré nie je isté, že prebehnú, nevyvolali ešte väčší nepokoj. „Ide o podanie argumentov každého z odborníkov, čiže nemôžeme vedieť, ako by to vyzeralo. Mohlo by to na oboch stranách naštartovať ešte väčší nepokoj a ešte viac polarizácie,“ skonštatovala sociologička Silvia Porubänová.

Bránik: Ak by chorý Matovič nedostal šancu „riadiť“ pandemické opatrenia, množstvo ľudí mohlo žiť
Šéf OĽaNO Igor Matovič od svojho vstupu do politiky dokázal poriadne naštvať veľa ľudí. Teraz však, keď je vo vláde, sa mu to darí podstatne lepšie. A celkom to vyšperkoval výmyslom očkovacej lotérie, za ktorú sa na jeho hlavu znieslo množstvo... Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik