Eduard Chmelár: "Hanba vám, darebáci, nemáte úctu k ničomu! Bojíte sa hnevu ľudí?"
27 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Na pápeža ste ochotní pustiť desaťtisíce, a tu sa nenašlo miesto ani pre pozostalých padlých hrdinov? Puknuté srdce Múzea SNP, ktoré chcete rozparcelovať na franforce, je dnes symbolickejšie než kedykoľvek predtým. Za toto naši starí otcovia a staré mamy nebojovali. Hanba vám, darebáci, nemáte úctu k ničomu!" Eduard Chmelár


"Za toto naši starí otcovia a staré mamy nebojovali," začína príspevok Eduarda Chmelára na sociálnej sieti. Politológ je pobúrený z informácie, že Ministerstvo kultúry SR po prvýkrát v dejinách Slovenskej republiky nedalo na oslavy najvýznamnejšieho štátneho sviatku SR – výročia vypuknutia Slovenského národného povstania – ani cent.


Nehoráznosť, ktorá nemá obdoby, tak vníma Eduard Chmelár činnosť Ministerstva kultúry v súvislosti s oslavami Slovenského národného povstania. A pohoršenie vyjadruje na sociálnej sieti. "

E. Chmelár pri príležitosti augusta 68 spomína aj Dzurindu. „Bezostyšne klamal!“ napísal
„Pre mňa 21. august nie je príležitosťou na šovinistické výpady voči Rusku. Je mementom, ako to dopadne, keď sa spoľahneme na silných spojencov, dáme im voľnú ruku a prestaneme dbať na medzinárodné právo,“ varuje politológ. Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Petra Demková

Nehoráznosť, ktorá nemá obdoby

Paralelu podľa Chmelára možno nájsť snáď len v päťdesiatych rokoch minulého storočia. "Ale to bolo SNP zaznávané a všetci, ktorí v ňom niečo znamenali, boli buď popravení, sedeli vo väzení alebo emigrovali," vysvetľuje.

"Aké hodnoty to vlastne pestujeme, keď na oslavy najhrdinskejšieho skutku tohto národa nevieme nájsť 20 tisíc, ale 20 miliónov na pochybnú štátnu lotériu štát vyhodí bez rozpakov? Kedy už pochopíme, že tu nejde len o nejaké rituály klaňania sa pred náhrobnými kameňmi? Že je to najslávnejšia štátotvorná udalosť našich dejín, ktorá má pre náš národ taký význam ako Deň nezávislosti pre Američanov alebo výročie Veľkej francúzskej revolúcie pre Francúzov? Pýta sa. Čo si máme myslieť o tom, keď sa tradičné oslavy zúžia na program pre papalášov bez prístupu verejnosti? Bojíte sa hnevu ľudí?" Kladie Chmelár otázky, aby primäl k zamysleniu.

ŠKANDÁL: Vláda nepodporila oslavy SNP v jeho múzeu ani centom
Ministerka kultúry Natália Milanová neposkytla múzeu SNP v Banskej Bystrici na oslavy tohto sviatku ani cent, píše portál Pravda. Stalo sa tak prvý krát v histórii múzea. Čítať ďalej
27 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič

Chmelár vyzýva ľudí k účasti na oslavách SNP

Eduard Chmelár napriek odporúčaniu lekárov sa rozhodol z nemocnice odísť a osobne podporiť podporiť večerné oslavy SNP v obci Dobrej Nivy, ktoré organizuje jeho priateľ, starosta Milan Jakubík.

V závere príspevku Chmelár vyzýva, aby každý svojou účasťou spolu so svojimi rodinami v dedinách a mestečkách nášho krásneho Slovenska vzdali hold tým, ktorí sa obetovali v boji za našu slobodu a vyjadrili úctu k tradícii, ktorú nám závidí celá Európa.

Šok! Chmelár skončil na svoju päťdesiatku v nemocnici. Ako vážne to je?
Chmelár začína svoj príspevok poďakovaním. Pripojil aj fotografiu seba na nemocničnom lôžku. Čo sa stalo? Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Petra Demková