Smiešna účasť Slovákov na návšteve pápeža: Bude musieť vláda prehodnotiť podmienku očkovania?
25 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
Slovensko očakáva návštevu pápeža už 12. septembra, a to hneď v Šaštíne, Prešova a Košiciach. O tejto návšteve sa hovorí čoraz viac, pápež František totiž našu krajinu navštívi prvýkrát. Okrem toho veľkú vlnu nevôle vyvolali podmienky účasti týkajúce sa očkovania. Počet registrovaných je však zahanbujúci, a tak sa mnohí pýtajú, či nie je na čase zvážiť podmienku očkovania, píše Nový Čas.

Na poslednej slovenskej návšteve pápeža Jána Pavola II. v roku 2003 prišlo do Petržalky 250-tisíc kresťanov a predtým v roku 1995 na Mariánsku horu 300-tisíc. Momentálne je ich však registrovaných len 20-tisíc. Takmer polovica z toho zavíta do Šaštína, 6 200 ľudí do Prešova a 4 500 do Košíc. Svätý Otec pritom navštívi Slovensko už o necelé tri týždne.

Je známe, že nezaočkovaní veriaci sa s pápežom nemôžu stretnúť, čo na Slovensku vyvolalo vlnu nevôle. Neberie sa na ohľad, ani keď je daná osoba nezaočkovaná na odporúčanie svojho lekára. Môže ísť totiž o tehotenstvo alebo chorobu, pri ktorej je vakcína rizikom.

Nezaočkovaní Slováci sú na pápežovej omši v Maďarsku vítaní, po návrate však musia ísť do karantény
Návšteva Svätého Otca na Slovensku bude len pre vyvolených, teda iba pre zaočkovaných. Táto skutočnosť je už dlhšie všeobecne známa rovnako ako to, že v susednom Maďarsku môžu prísť na stretnutie s Františkom aj tí, ktorí sa zaočkovať nedali a... Čítať ďalej
24 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik

Prehodnotenie podmienok?

Aj keby sa niekto chcel zaočkovať, aby mohol vidieť pápeža, žiaľ, už je neskoro. Posledný termín bol v nedeľu. Od vakcinácie totiž musia ubehnúť najmenej tri týždne, aby vás Svätý Otec "prijal".


Začína tak medzi ľuďmi kolovať otázka, či by vláda nemala prehodnotiť podmienky účasti na podujatiach. „Vidíme tu dva odlišné prístupy, keď si porovnávame návštevu pápeža v Maďarsku a na Slovensku. Maďarská vláda vpustí na omšu s pápežom Františkom v Budapešti jednoducho všetkých, nebude sa vyžadovať doklad o očkovaní alebo negatívny test. Kým na Slovensku sa zvolil úplne iný prístup, a teda, že budú na stretnutie s pápežom pustení len ľudia, ktorí sú zaočkovaní,“ uviedol cirkevný analytik Imrich Gazda.

K tejto téme sa vyjadrilo aj KDH. „Rozumieme nespokojnosti tých, ktorí ako nezaočkovaní síce môžu ísť na športové podujatie, napríklad na olympijskú hokejovú kvalifikáciu na uzavretom štadióne s niekoľkými tisícmi ďalších, ale k Svätému Otcovi v exteriéri už nie. Ak existuje cesta, ako umožniť aj nezaočkovaným občanom stretnúť sa s pápežom tak, aby bola zachovaná bezpečnosť všetkých účastníkov, vláda v spolupráci s odborníkmi by sa ju mali pokúsiť ešte raz nájsť,“ zdôraznil predseda hnutia Milan Majerský.

Nedokážem sa ubrániť dojmu, že pred pápežom budujeme Potemkinovú dedinu
Komentár Michala Slivku (Facebook / status) Čítať ďalej
23 | 08 | 2021 | Tibor Sipos