Príde Daniel Lipšic o funkciu špeciálneho prokurátora?
25 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

Bezpečnostná previerka Daniela Lipšica so stupňom prísne tajné mieša čoraz viac kartami. Situácia sa zamotáva a opätovné preverenie ho môže stáť aj kariéru na prokuratúre, informuje portál Pluska. Prináša aj názor ústavného právnika Eduarda Bárányho, ktorý dokonca hovorí o niekoľkých scenároch.


Bezpečnostná previerka Daniela Lipšica so stupňom prísne tajné nie je na pretrase prvýkrát. V čase, keď Daniel Lipšic ešte iba uvažoval nad kandidatúrou za špeciálneho prokurátora upozornil hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habarana, že „preverovaná osoba nemôže o vydanie osvedčenia na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami požiadať sama,“ píše Pluska.

Kolektívy vazalov, pardon, prokurátorov vyjadrujú nerozbornú jednotu s politikom Lipšicom
24 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová

Karty o mesiac neskôr zamiešal Milan Krajniak

Milan Krajniak bol tou osobou, ktorá požiadala o previerku pre Daniela Lipšica. Potreboval ju, aby mohol kandidovať na post špeciálneho prokurátora. Minister práce Krajniak ju však žiadal vykonať pre Lipšica preto, lebo mal ministerstvu poskytovať právne služby. Lenže Lipšic nemal s ministerstvom podpísanú žiadnu zmluvu. A ani na poskytovanie právnych služieb neprebehlo výberové konanie. "NBÚ konal promptne a už 8. decembra Lipšic previerku dostal," píše Pluska.
Fico podal trestné oznámenie, prokurátorka nariadila vo veci vyšetrovania pokračovať

Dôvodom na pokračovanie trestného konania, ktoré vyšetrovateľ zastavil, je právny názor prokurátorky. Podľa nej rozhodnutie o zastavení konania padlo predčasne. „Minister Krajniak považuje trestné oznámenie Fica za politicky motivované. V danej veci vypovedal u vyšetrovateľa odboru Kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ Bratislava a zodpovedal všetky otázky, ktoré mu boli položené,“ povedala pre Plusku hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Fico: Lipšicov gang pripravuje zadržanie Zuriana a ďalších, ktorí odhalili manipulácie kajúcnikov
24 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Renomovaný právnik Bárány ostáva opatrný

Scenárov, ako sa prípad skončí, je hneď niekoľko, píše Pluska. „Ak je to podmienka pre zastávanie funkcie, tak by prišiel o funkciu. Tu je však otázka, či príde o previerku alebo či sa to skončí na tom, že niekto prekročil podaním žiadosti svoju právomoc. Ak by v tom bol Lipšic nevinne, tak možno znovu požiada o previerku ten, kto môže. Ak však niekto v tomto hrubým spôsobom zneužil svoju právomoc, tak z toho môže mať aj trestno-právne dôsledky," uviedol pre Plusku ústavný právnik Eduarda Bárány.

Fico: Manipulácie, politizácia polície, korupcia. Mikulec musí niesť zodpovednosť čím skôr!
24 | 08 | 2021